Elev hotade personal med kniv på skola

Föräldrar till barn på en skola i Hylte kommun är utom sig av oro efter att en elev har hotat personalen med kniv. – Skolan försöker tysta ned detta, hävdar en förälder.

ANNONS
|

Händelsen ägde nyligen rum på en skola i Hylte kommun. En konflikt uppstår mellan en elev och personalen. Eleven blir arg och vill lämna skolan.

– När personalen försöker hindra detta springer eleven och hämtar en kniv och hotar en i personalen med den. De får avväpna ungdomen, berättar en förälder till ett barn som går på skolan.

Enligt föräldern kan eleven få väldiga raseriutbrott och är farlig för sin omgivning.

– Skolan har haft lock in-situationer där de har fått stänga ute eleven och hållit andra barn inomhus för att de inte ska komma till skada, säger föräldern.

ANNONS

Föräldern är kritisk till att skolledningen inte agerar mer kraftfullt genom att stänga av eleven eller göra en polisanmälan.

– Nästa gång kommer ett barn eller någon i personalen att skadas eller få sätta livet till. Jag anser att skolan försöker tysta ned detta. Vi har fått bristfällig information från skolan om det som hände. Jag fick veta det från mitt barn.

– Flera föräldrar har anmält detta till socialtjänsten. Den här eleven mår inte bra, utan behöver professionell hjälp.

Föräldern undrar också vilket stöd som erbjuds personal och barn efter det de varit med om.

– Det är en kränkning och fruktansvärt skrämmande att vara med om. Man borde ha satt ihop ett kristeam, men ingenting har hänt. Personalen var väldigt skärrad.

Varken skolans rektor eller barn- och ungdomschefen Stigert Pettersson vill kommentera det enskilda fallet, men berättar att Hylte kommun har olika alternativ att ta till vid incidenter på skolor.

– Vi har en skyldighet att göra orosanmälningar till socialtjänsten om vi upplever att ett barn far illa, men vi har inte samma skyldighet att göra en polisanmälan. Då ska vi beakta dels situationen, dels elevens ålder, säger Pettersson.

ANNONS

Hur agerar ni om barn och personal utsätts för hot eller våld i sin arbetsmiljö?

– Då gör vi en kartläggning av vad som har hänt och hur vi kan undanröja risken att det händer igen.

När något inträffar på en kommunal arbetsplats finns en krisplan att utgå ifrån. För elever finns elevhälsoteam att vända sig till. Personalen erbjuds stöd och samtal.

– Vi följer alltid upp och pratar med personalen. Om man tar något personligt eller ser det som en del i sitt yrke, det är olika, säger rektorn.

Vilka rutiner finns för information till föräldrar efter en incident?

– Det beror på vad som har hänt och vilka som är berörda. Det är inte alltid jag som rektor som har samtal med vårdnadshavare, utan det kan vara klassföreståndare.

ANNONS