Förskola i Hylte. Kommunen har fått miljontals kronor i statsbidrag under det senaste året för att minska barngruppernas storlek på sina förskoleenheter. Samtidigt har man inte på flera decennier uppdaterat sina arbetsmiljömål.
Förskola i Hylte. Kommunen har fått miljontals kronor i statsbidrag under det senaste året för att minska barngruppernas storlek på sina förskoleenheter. Samtidigt har man inte på flera decennier uppdaterat sina arbetsmiljömål.

Efter 20 år - arbetsmiljöpolicyn görs äntligen om

Hylte kommun har nu inlett arbetet med en ny arbetsmiljöpolicy för sina 1 100 anställda.

ANNONS

Kommunen är Hyltes största arbetsgivare.

I slutet av sommaren kom kommunens revisorer med en skarp rapport, som slog ned på Hyltes arbetsmiljöarbete på flera punkter. En av dessa var att det övergripande arbetsmiljöpolicydokumentet varken har reviderats eller kompletterats sedan den antogs 1998.

Revisorerna ansåg, med tanke på att kommunens organisation och arbetsmiljöbestämmelser har ändrats och utvecklats under de 20 år som gått, att en uppdatering av policyn behövs.

Nu har personalenheten riggat för en "workshop", för en revidering av arbetsmiljöpolicyn. Till den har man bjudit in de fackliga organisationerna att vara med. Avsikten är att få fram ett nytt förslag som går till beslut hos kommunfullmäktige våren 2019.

ANNONS

Under veckan som gått har kommunstyrelsen också beslutat ge ett svar till revisorerna på den kritik dessa lämnat.

Dels redovisar man åtgärder mot de brister som lyfts fram, dels ger man förklaringar varför det varit som det är.

En kritik gäller exempelvis hur man hanterar klagomål från anställda. Det finns ingen enhetlig rutin för de olika förvaltningarna och klagomålen sparas inte så att de finns dokumenterade.

På vissa punkter svarar kommunstyrelsen att det inte handlar om fel i rutiner, som revisorerna gör gällande, utan att det snarare handlar om "brist i tillämpningen" av de rutiner som är beslutade. Med hjälp av nya eller förbättrade digitala system, tror man att man ska komma tillrätta med det som inte funkar.

– Revisorernas rapport bygger mycket på intervjuer med ett begränsat urval chefer, arbetsledare och anställda. Den ger därför inte en full, och kanske heller inte en helt rättvis, bild av arbetsmiljöarbetet, sa kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) till HP för ett par veckor sedan när man höll på att bereda ärendet för beslut.

ANNONS