Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Anna Roos och Andreas Algerbo är i dag Centerns två ledamöter i kommunstyrelsen i Hylte. Inför nästa års val är de satta i topp på partiets röstsedel.
Anna Roos och Andreas Algerbo är i dag Centerns två ledamöter i kommunstyrelsen i Hylte. Inför nästa års val är de satta i topp på partiets röstsedel.

C i Hylte släpper fram yngre medlemmar i politiken

Av de tio översta namnen på Centerns lista till kommunvalet nästa höst är sju personer under 50 år - en markant föryngring enligt Anna Roos.

- Man kan se att det nu sker en generationsväxling i vårt parti lokalt, säger hon.
Hyltekretsen fastställde listan vid sitt nomineringsmöte i måndags. Anna Roos, som är kommunalt oppositionsråd i Hylte, toppar listan.

Hon följs av Andreas Algerbo, som blev centerns andreman i kommunstyrelsen i en rockad då Henrik Erlingson för ett år sedan hoppade av uppdraget som partiets oppositionsråd.
Andraplaceringen i nästa års lista i kommunalvalet i Hylte innebär att Andreas är beredd att fortsätta i kommunstyrelsen under nästa mandatperiod.

- Det har varit väldig kul under det här året och på sätt och vis likt min vardag. Jag jobbar som vd för ett företag i Värnamo, berättar han.

Andreas Algerbo jämför med när han för ett tjugotal år sedan satt med i kommunens tekniska nämnd. Han tycker att det politiska spelet mellan partierna i Hylte mer präglar arbetet i kommunstyrelsen - men inte på ett negativt sätt.

- Trots de olika partitillhörigheterna visar ändå ledamöterna ett gemensamt ansvar för den kommunala verksamheten.

Anna Roos inflikar att det också är hennes uppfattning att den nuvarande mandatperioden, med en S-ledd koalition mot vilken Centern är det största oppositionspartiet, innehåller ett större samförstånd än tidigare.

- Det är inte motsättningar om varenda grej och jag tror heller inte att invånarna i kommunen är särskilt imponerade av käbbel och gnabb, säger hon.

Centern har därför, förklarar Anna Roos, valt sina strider. Inför nästa torsdag, exempelvis, då kommunfullmäktige ska anta en justeringsbudget för 2018 har C och den opposition partiet ingår i, valt att inte föra fram en räcka egna förslag, utan kommer att rösta för majoritetens förslag. 

- Det kan vi också göra för att vi tycker att en del som de lagt är bra, säger hon. 
Ett annat exempel tidigare under mandatperioden var hur åtgärdsmiljonen skulle använda. Oppositionen valde att stå bakom det som Framtid Hylte förde fram. 

- Det gjorde vi för att kommunen hade ett tufft läge. En strid i den frågan hade varken gjort det lättare för tjänstemännen att jobba eller för invånarna som skall ta emot insatserna.

Den fastslagna kommunvalslistan följer valberedningens förslag. Detta följde i sin tur ganska väl den provröstning som centerpartisterna i Hylte haft.

Ett litet avsteg från provröstningen är Anwar Hassan som lyfts från 9:e till 8:e plats, och på så sätt blivit "valbar" enligt ett visst sätt att räkna. Hassan är ny medlem i Centerpartiet och också ordförande somaliska föreningen i Hylte. 

Vissa som vid förra valet låg högt halkat ned något, bland annat garvade veteraner som Bruno Granath, Unnaryd och Ingemar Steneteg från Hyltebruk. Några som i dag sitter i fullmäktige har bett att slippa bli uppsatta på 2018 års lista: Karin Åkesson och Karl-Anders Thorsson.  

- Alla dessa namn har vi ersatt med förhållandevis unga människor, berättar Anna Roos.
Det finns flera, anger hon och Andreas, erfarna kommunpolitiker med i arbetet och i organisationen.

- Vi får råd och inspel från flera tidigare kommunråd, en som dessutom varit riksdagsledamot, som Sonja Andersson, Björn Kull och Rolf Kenneryd, dessutom finns Lennart Ohlsson och Henrik Erlingson fortfarande med i politiken, påpekar Andreas Algerbo.

MEST LÄST