Skadegörelse. Stenplattan med bilden på den avlidne har flyttats från ursprungsplatsen och klistrats fast på gravstenen.
Skadegörelse. Stenplattan med bilden på den avlidne har flyttats från ursprungsplatsen och klistrats fast på gravstenen.

Bild på grav anmäld som skadegörelse

En okänd person har klistrat fast en stenplatta med en bild av den avlidne mannen på en gravsten i den nya avdelningen av kyrkogården i Färgaryd.

ANNONS
|

Händelsen har fått en kvinna i 50-årsåldern, som är gravrättsinnehavare, att göra en polisanmälan om skadegörelse. Hon tror att plattan är fastgjord med klister eller fogmassa.

–Det är kränkande mot hela vår familj. En fruktansvärd fräckhet, säger kvinnan som varit tillsammans med den avlidne mannen i 24 år fram till hans död.

–Som vaktmästaren på kyrkogården sa är det inte professionellt gjort. Skummet hänger ut över sidorna. Gravstenen är fördärvad.

Plattan täcker dessutom över utrymmet under den avlidna mannens namn på gravstenen, där det fanns plats för ytterligare sex namn.

ANNONS

Kvinnan hade själv låtit tillverka stenplattan efter ett fotografi av sin man, som gick bort 2011, 40 år gammal. Den har hela tiden stått lutad mot sockeln på graven och varit fastsatt med klister i två punkter.

–Vi satte fast den så att den inte skulle kunna flyttas.

Under påskhelgen upptäckte en vän till familjen att den hade lyfts upp och klistrats fast på själva gravstenen. Det måste ha hänt efter slutet av mars.

–Det är hemskt. Den ska bort, jag vill inte att det ska se ut här, säger kvinnan som ska ta kontakt med sitt försäkringsbolag.

–Jag förstår inte hur någon kan göra så här på en gravsten. Det är så lågt.

Hela familjen och mannens släkt är upprörd. Gärningsmannen får sökas på annat håll.

–Jag har mina misstankar om vem som gjort det men de behåller jag för mig själv, säger kvinnan.

På Hyltebruks pastorat beklagar man händelsen.

–Det är inte mycket vi kan göra. Men att sätta upp bilden utan att ha tillstånd från gravrättsinnehavaren är väldigt olyckligt, kommenterar kyrkoherde Bo Lindbladh.

Det är första gången en gravsten på kyrkogården i Färgaryd försetts med en porträttbild av den avlidne.

ANNONS

– Vi har inga regler för det och ska nu ta upp en diskussion.

ANNONS