Historier. Bengt och Britt-Inger Svensson, Gunhild Mårtensson, Evy Johansson, Nils-Åke Karlsson och Kent Augustsson är med i berättarcirkeln.
Historier. Bengt och Britt-Inger Svensson, Gunhild Mårtensson, Evy Johansson, Nils-Åke Karlsson och Kent Augustsson är med i berättarcirkeln.

Berättarcirkel för nytt folklustspel

I gymnastikbyggnaden vid Kinnareds skola samlas medlemmar i hembygdsföreningen till en berättarcirkel som ska ge stoff för nästa folklustspel under tågdagarna.

ANNONS
|

Under förra årets upplaga gav föreningen ett folklustspel om den gamla lanthandeln som startades 1869 och fungerade som väntsal i fyra år sedan järnvägen Halmstad-Nässjö dragits fram 1877.

–Det blev en väldig succé och vi fick sätta in en extra föreställning utöver de två som var planerade, säger Bengt Svensson, regissör och manusskrivare.

Den här gången ska folklustspelet handla om stationsinvigningen den 3 september 1881. Till grund ligger kinnaredsbon Rune Larssons historieskrivning.

– Jag har bara bott här i tre år och då är det inte lätt att skriva historien, fortsätter Bengt Svensson som åter tar ortsborna till hjälp för att få ihop stoff till manuskriptet.

ANNONS

– Det ska vara en del roliga historier i bakgrunden så att vi kan sätta lite knorr på föreställningen. Det blir en helt fristående fortsättning men mycket kommer att gå i samma anda.

– Eventuellt går vi framåt i historien om vad som hänt i Kinnared.

Deltagarna i berättarcirkeln har träffats tre gånger och spånat kring historiska händelser och episoder. Runt bordet flödar berättarlusten.

– För många år sedan gick man på järnvägsspåret till Halmstad med ryggsäck och köpte sprit. En man samlade ihop motböcker åt de andra och fick en flaska, berättar Kent Augustsson, Böjeryd som tror att det var i slutet av 1910-talet.

Annat minns han från sin ungdom.

– Det var dans på träbroarna överallt i byarna på lördagarna. På dansbanan i Gröne slätt, där sågen ligger nu, slogs de med flaskor så det gick härliga till.

Tolv skådespelare och sex musiker ska medverka i den nya föreställningen som ska ges under tågdagarna söndagen den 3 september på samma plats som förra gången, under en carport till gamla hotellet vid asfaltsplanen framför högloftsstugan.

ANNONS

Att det dessutom är exakt samma datum som invigningen av stationshuset 136 år tidigare tar cirkeln som ett gott omen.

Dessutom har Evy Johansson en uppföljning på gång av hundraårsföreställningen på gång i hembygdsgården, den här gången kallad Anno 1917 på hembygdsgårdarnas dag en söndag i augusti.

ANNONS