Bender AB ansöker om vindkraftstillstånd

Företaget Bender AB vill bygga fem vindkraftverk i närheten av Fröslida. Nu söker de tillstånd enligt miljöbalken.

ANNONS
|

Från augusti är bygglov för vindkraft ett minne blott. Då kommer det i normalfallet att räcka med ett tillstånd enligt miljöbalken, som ges av länsstyrelsen.

I ansökan från företaget Bender AB ansöks om miljötillstånd för antingen fem eller tre verk om 150 meter på fastigheten Munkabol. Området ligger inom det som iden föreslagna vindkrafts-planen kallas VKP2 (Örken-Tågabo).

Parken är placerad en kilometer väster om Fröslida och blir granne med projekt Örken, som drivs av EON. Det konstateras i ansökan att de båda parkerna tävlar om samma luftutrymme och det kommer att krävas en överenskommelse för att jämka ihop de motstridiga intress-ena.

ANNONS

Det ska inte finnas några riksintressen eller skyddade områden inom parken, men en kilometer österut ligger riksintresset Store Jöns mosse.

I närheten finns också natura 2000-områdena Mos-hult och Rågetaåsen.

På tisdagen skickade länsstyrelsen en begäran till de närmast sörjande – Hylte och Halmstads kommuner. De har nu möjlighet att kräva kompletteringar av företagets ansökan före den fjärde september.

Hylte uppmanas också ge sitt godkännande till vindkraftsprojektet – något som de kan skjuta upp till senare när ärendet går ut på remiss.

ANNONS