Ronny Löfquist (S). Bild: Isabel Bark/arkiv
Ronny Löfquist (S). Bild: Isabel Bark/arkiv

Befolkningen i Hylte steg över 11 000

Befolkningsmängden i Hylte kommun har för första gången sedan 1995 passerat 11 000 invånare.

ANNONS
|

– Jag konstaterar att vi fortsätter att öka. Det har diskuterats vem som får komma hit och inte. För min del spelar det ingen roll vem som bor här, det viktiga är att kommunen utvecklas, kommenterar kommunrådet Ronny Löfquist (S).

På tre år har kommunen tagit igen minskningen som varade i 20 år.

– Det är inte problemfritt att öka så kraftigt på kort tid. Men jag tar hellre det jobbet än stänger äldreboenden och skolor. Jag tror att folk i gemen tycker att det är bättre att utvecklas än att avvecklas.

Hösten 2013 var befolkningssiffran under 10 000. Hade inte trenden vänt året efter kunde den ha varit 9 500 i dag.

ANNONS

– Jag är övertygad om att vi då hade tvingats stänga mellan en och tre skolor denna mandatperiod. I stället för satsningar hade skolorna i Landeryd, Kinnared och Rydöbruk varit hotade av nedläggning, säger Ronny Löfquist.

Det var i fredags som Hylte kommun noterade 11 015 invånare i sin uppdatering av siffror från Skatteverket. Den officiella statistiken för första kvartalet från SCB, statistiska centralbyrån, kommer i slutet av april.

– Vi har ökat varje månad, 50 i januari och 8 i februari.

Vilken är den viktigaste faktorn bakom ökningen?

– Det är inget att hymla med att det är flyktinginvandringen. Det är sådana som har uppehållstillstånd som själva väljer att flytta till Hylte, 333 i fjol. Staten anvisade 10 asylsökande förra året men länsstyrelsen har sänkt antalet från tio till fem i år, säger Ronny Löfquist.

– Ett problem är att folk måste bo någonstans, vi har inte en jätteproduktion av nya bostäder just nu.

ANNONS