Skogsnära prao. Alfred Lönnergård från Unnaryd hoppas kunna utvecklas som jägare under sin praktikvecka hos Thomas Ekberg.
Skogsnära prao. Alfred Lönnergård från Unnaryd hoppas kunna utvecklas som jägare under sin praktikvecka hos Thomas Ekberg.

Alfred gör praktik hos yrkesjägare

Prao är tillbaka på Örnaskolan. 15-årige Alfred Lönnergård åkte utanför Hyltes gränser och gör sin praktik hos yrkesjägaren Thomas Ekberg.

ANNONS
|

Denna och nästa vecka är Hyltes niondeklassare ute på prao. Möjligheten kom tillbaka förra året efter många års uppehåll. Förhoppningen är att eleverna ska knyta kontakter med arbetsgivare.

–  Det är viktigt att eleverna får prova på hur det är att vara på en arbetsplats. För många elever är detta deras första kontakt med arbetslivet, säger Emma Vari, studie- och yrkesvägledare på Örnaskolan.

För jaktintresserade Alfred Lönnergård, som går i nian, var det inte svårt att bestämma inom vilken bransch han ville praktisera.

–Jag gillar jakt och vill hålla på med styckning och jaga så vi skickade ett mejl till Thomas, berättar Alfred.

ANNONS

Under sin praktikvecka hos Thomas Ekberg utanför Linköping hoppas han kunna bli en bättre jägare. Han bor i en egen stuga mitt i skogen och har ingen internetuppkoppling.

–Det har funkat bra, men man har inte så mycket att göra på kvällarna.

På dagarna har Alfred fullt upp. Hittills har han testat på att stycka, salta älgskinn och hämta djur efter jakt. I dag ska han förbereda en jakt för danskar och svenskar som hålls i morgon.

Hemma i Unnaryd är Alfred gärna ute och jagar rådjur med sin pappa Pål.

–Det är spännande när hunden driver och man får syn på djuret. Jag hoppas kunna jobba med något inom jakt, kanske som yrkesjägare. Jag lär mig mycket under praktiken och det gör kanske att det blir lättare att få jobb sedan.

Yrkesjägaren Thomas Ekberg har bland annat varit med som jaktexpert i TV4:s program Jakt och fiske.

ANNONS