52-åring åtalas för skattebrott

En 52-årig företagare struntade i att bokföra genomförda affärer. Nu åtalas han för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

ANNONS
|

Mannen är folkbokförd på en ort i Hylte kommun och var företrädare och styrelseledamot för ett aktiebolag som gick i konkurs våren 2016.

Den 52-årige företagaren har åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen under 2015 och en del av 2014. Han har antingen gjort det uppsåtligen eller av grov oaktsamhet.

Kammaråklagaren vid första ekobrottskammaren i Göteborg har funnit stora brister i företagarens bokföring. Under räkenskapsåret 2014 löste han in sju postväxlar om totalt 907 000 kronor, men detta redovisade han inte i bokföringen.

Mannens beteende gjorde att skatteberäkningen försvårades allvarligt för skattemyndighetens kontrollverksamhet.

ANNONS

Under räkenskapsåret 2015 har mannen struntat i att löpande bokföra affärshändelser som ägde rum. Även då ska det ha handlat om stora belopp.

Kammaråklagaren anser att brottet är grovt eftersom det har varit ett systematiskt och planerat agerande och rört sig om stora belopp.

52-åringen riskerar dessutom att dömas till näringsförbud och får då inte driva företag. Ekobrottsmyndigheten kan döma ut näringsförbud till en näringsidkare som har misskött sig allvarligt. Förbudet gäller i tre till tio år.

ANNONS