21-åring riktade pistol – får villkorlig dom

Konflikten började med att 21-åringen kände sig avbruten i ett telefonsamtal. Det fick honom att rikta ett vapen mot en ung kille. Vapnet visade sig senare vara en luftpistol.

ANNONS
|

Två unga män befinner sig på samma plats i Hyltebruk en dag i mars.

En 21-åring, bosatt i Hyltebruk, känner sig störd när han pratar i telefon. Flera bilar gasar i bakgrunden och 21-åringen bestämmer sig för att gå fram till en av förarna.

Han hänger sig in genom förarfönstret och drar plötsligt fram en pistol som han riktar mot förarens mun.

Han hotar mannen och säger att han inte ska gasa sitt fordon igen.

Enligt den unge föraren ska 21-åringen först ha riktat vapnet mot honom, sedan laddat om det och tryckt det mot hans läppar. Han trodde hela tiden att det rörde sig om en vanlig pistol.

ANNONS

Vapnet visade sig dock vara en soft air gun, en luftpistol. 21-åringen har erkänt att han riktade pistolen mot mannen som gasade bilen, men han är osäker på om den nuddade vid munnen. Han uppger att det inte fanns några kulor i vapnet.

Den 21-årige mannen har mått dåligt efter händelsen och har bett mannen han hotade om ursäkt. I polisförhör säger han att han var mycket berusad den aktuella dagen och att det som hände inte vara planerat.

Däremot erkänner han att han riktade vapnet för att sedan ladda om det och rikta det mot föraren igen.

Halmstads tingsrätt anser att 21-åringen begick gärningen med uppsåt. Hotet var av sådan art att den unge föraren förväntas ha känt allvarlig rädsla för sin egen säkerhet.

Tingsrätten väljer att tro på den utsatte mannens uppgift att han trodde att det rörde sig om en riktig pistol.

I samband med händelsen hittade polisen cannabis i mannens ficka, men om detta säger han att han hade glömt av att cannabisen låg i fickan.

Narkotikan togs, precis som luftpistolen, i beslag av polisen.

ANNONS

21-åringen döms för olaga hot och ringa narkotikabrott. Straffet bestäms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han måste dessutom betala ett skadestånd på drygt 15 000 kronor till den unge mannen som han hotade.

Tingsrätten menar att han utsattes för ett allvarligt hot, helt oprovocerat och på en plats där han inte kunde förvänta sig att bli utsatt för ett sådant angrepp.

21-åringen förekommer sedan tidigare under två avsnitt i polisens belastningsregister. Risken för att han ska återfalla i brottslighet anses vara låg.

Mannen har ställt sig positiv till att genomföra samhällstjänst. Det alternativa straffet hade varit två månaders fängelse.

ANNONS