2016 – året när Hylte klättrade

Utnämningen till Årets klättrare i Halland för företagsklimatet var en höjdpunkt under året för Hylte kommun. Att köpa gamla tryckeriet för vuxenundervisningen skapade debatt.

ANNONS
|

Förutsättningarna för 2016 var goda. Det var med viss stolthet som kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) kunde konstatera att bokslutet för föregående året gav det bästa resultat kommunen någonsin har haft, ett överskott med 18,8 miljoner kronor.

Och inte blev de sämre av att kommunen fick ett tillfälligt statsbidrag med 48 miljoner kronor för mottagandet av flyktingar vilket gav möjlighet till flera insatser för integration, bland annat ett projekt med arbetslösa nyanlända och svenskar som snyggar upp runt om i kommunen.

Året kantades av positiva nyheter som invigningen av två nybyggda avdelningar vid förskolan Sörgården, att utbyggnaden av fiber blev klar i tätorterna och fortsatte på landsbygden och att det ska skapas ett nytt industriområde i Nyebro, där ett Torupsföretag köpt första tomten.

ANNONS

Satsningen på att skapa 110 nya platser i förskolan innebar att den förhatliga kön arbetades bort även om det utlovade nybygget bredvid Höstro i Långaryd blev ordentligt försenat och visade sig bestå i två hyrda paviljonger.

Som kronan på verket kom utnämningen av Hylte till Årets klättrare inom näringslivsklimatet i Hallands län av Svenskt Näringsliv som lovordade kommunens sätt att arbeta strukturerat och strategiskt med företagsbesök. 27 platser upp gav en andraplats i länet.

I slutet av sommaren fyllde Långaryds kyrka 200 år, vilket firades med körsång och utställning.

En del av den politiska diskussionen handlade om kommunstyrelsens beslut att låta Hyltebostäder köpa det sedan åratal tomma trycke- riet på Nyhemsgatan i Hyltebruk och bygga om för att lösa situationen för vuxenundervisningen och sfi i det nerslitna Lärcentrum.

Lennart Ohlsson (C) ansåg att barn- och ungdomsnämnden hållits utanför processen och förordade en ny byggnad på den stora tomten vid Lärcentrum.

Samhällsbyggnadskontoret presenterade planer på att enkelrikta en del av Storgatan i Hyltebruk. I Landeryd öppnade en invandrare åter affären, som varit stängd i några år.

Delar av Hyltebruk blev torrlagda i januari medan va-avdelningen sökte efter en stor vattenläcka som visade sig svår att hitta.

I november slocknade centrala samhället av ett strömavbrott som mörklade fredagshandeln i affärerna längs Storgatan.

ANNONS

Klass fyra vid Rydöbruks skola skrev fantasyboken ”Indianställets hemlighet” med Angelica Ahlefedt-Laurvig vilket renderade dem årets kulturpris i kommunfullmäktige.

En elev på Örnaskolans högstadium blev avstängd efter att ha framfört ett rasistiskt hot på internet om att skjuta folk på skolan. Två elever fastnade i ett drogtest efter ett polisingripande på högstadiet.

Det efterlängtade bygget av en ny grundskola i Hyltebruk satte i gång efter sommaren.

Att 104-åriga Maja Bergström i Unnaryd blivit kallad av barn- och ungdomskontoret att börja i förskolan väckte uppmärksamhet både i svenska och utländska medier.

Postnord började köra ut sorterad post från en lokal på AJ Företagshotell i Hyltebruk i stället för från Smålandsstenar.

Hylte Jakt och Lantman beslöt att bygga en ny anläggning vid riksväg 26, på mark företaget bytte till sig från kommunen som fick motsvarande kvadratmetrar norr om kraftverkskanalen för att bygga en del av Nya kanalstaden.

Bland årets företagsnyheter fanns att Stora Enso meddelade att man startar en försöksanläggning för alternativ produktion av fiberkomposit med fibrer från trä och plast på Bruket i Hylte.

ANNONS