Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

stream-binary
"Det är ohållbart att räkna det bara till en halvtid", säger Ronny Löfquist (S), som nu är heltidskommunråd.

Ökar på tjänsten för kommunråd

Politikerna i Hylte bereder sig att utöka tiden, därmed också arvodet, för några ledande uppdrag i kommunen.

Det gäller främst uppdraget som oppositionskommunråd, som i ett antal mandatperioder har legat på halvtid (50 procent). I dag innehas den posten av Centerns Anna Roos.

I en översyn inför den kommande nya mandatperioden föreslår kommunledningen att oppositionsrådet i stället värderas till 80 procent av en full politikerlön, som i sin tur är åttio procent av lönen till en riksdagsledamot.

– Det är ohållbart att räkna det bara till en halvtid. Anna har fått ta full tjänstledighet från sitt ordinarie jobb för att hinna. Henrik Erlingsson, hennes företrädare, tvingades sjukskriva sig och tvangs sedan hoppa av. Förra mandatperioden fick jag själv slita ont när jag var oppositionsråd, säger Ronny Löfquist (S), som nu är heltidskommunråd, kommunstyrelsens ordförande och som har lett den styrgrupp som behandlat de här frågorna.

Löfquist berättar att man tidigt i arbetet, som startades redan 2016, beslöt låta nuvarande nämnds- och styrelseorganisationen vara i fred och verka även in i kommande mandatperiod.

Ytterligare två tunga poster föreslås får utökade arvoden. Det är uppdraget som ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, som höjs från 30 till 40 procent, och uppdraget som ordförande för Hyltebostäder; från 15 till 20 procent.

– Det handlar här också om att anpassa oss till verkligheten. Malin Thydén Kärrman, som är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, får lägga mycket tid på sitt uppdrag vilket dessutom är mycket brett och krävande, säger Ronny Löfquist.

Förslagen, som förefaller ha de flesta partiernas stöd, ska nu gå vidare till kommunstyrelsen för att så småningom behandlas av kommunfullmäktige.

MEST LÄST