Åtalade för mordförsök släpptes på fri fot

Rättegången om mordförsöket i Hyltebruk avslutades två dagar tidigare än beräknat – och i samband med det släpptes de två misstänkta på fri fot.

ANNONS
|

Inför rättegången om mordförsöket i centrala Hyltebruk i augusti förra året, där en 24-årig man blev skjuten med tre skott i benen och ett i buken, hade tingsrätten planerat in åtta dagar med huvudförhandlingar. De sista två skulle hållas tisdag och onsdag nästa vecka, men allting gick uppenbarligen snabbare än vad man räknat med och rättegången avslutades under onsdagen.

I samband med att rättegången avslutades släpptes också de två misstänkta männen, 26 och 28 år gamla, ut från häktet där de har suttit sedan i slutet på januari.

– Rätten försatte de tilltalade på fri fot, men det var inte enigt. Tre av rättens ledamöter ville släppa dem men en ville att de skulle vara fortsatt häktade, säger åklagare Klas Lundgren.

ANNONS

Det brukar kunna vara en indikation på hur rätten kommer att döma?

– Man kan få uppfattningen om att de kommer att bli friade, men det är ingen säker slutsats. Om det hade beslutats om fortsatt häktning hade det varit en indikation på att de kommer att dömas, men att de släpps behöver inte betyda något.

Den skjutne mannen ville till en början inte medverka i polisutredningen och flydde landet kort efter att han kunnat lämna sjukhuset, men i januari hölls ett polisförhör med 24-åringen och då berättade han vilka de två gärningsmännen var. Ytterligare två personer har pekat ut de två åtalade männen som gärningsmän – ett vittne tog dock tillbaka sina uppgifter under rättegången, enligt Klas Lundgren.

– De är livrädda allihop, tyvärr, men det är inte så konstigt – en person har blivit skjuten, säger han.

Enligt åtalet är motivet till skjutningen att 24-åringen haft en sexuell relation med den åtalade 26-åringens flickvän. När 26-åringen fick kännedom om relationen ska han ha kontaktat sin vän, 28-åringen som också var den som höll i pistolen, för att hämnas. De båda åtalade har hela tiden sagt sig vara oskyldiga.

– De säger att de inte har varit på platsen, men jag tycker att vi har lyckats bevisa att de är skyldiga, säger Klas Lundgren, som yrkade på minst tolv års fängelse för de båda männen.

ANNONS

Om rätten håller med åklagaren, eller om de väljer att fria männen, visar sig onsdagen den 5 juli när domen kommer.

ANNONS