Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Halvering av bostadsinbrott sedan i fjol

Bostadsinbrotten har gått kraftigt neråt i Laholms kommun. Trots det tror Britt Harrysson och Sölve Svensson att tjuven velat se efter om de är hemma.

Hittills i år har omkring 21 bostadsinbrott anmälts i Laholms kommun, att jämföra med 49 inbrott för samma period 2015. Det visar statistik som Hallandspolisen tagit fram. 

– Laholm är på väg åt rätt håll. Vi har jobbat hårt med det i tät samverkan med kommunen, säger poliskommissarie Krister Adolfsson. 

Det bästa skyddet mot inbrott är inte nödvändigtvis lås och larm.

– Grannsamverkan är viktigt. Man får prata med grannar och hålla uppsikt om någon är på semester, säger Björn Astell på Laholmspolisen.

Läs också: Våg av inbrott mot företag sista veckan

Ett sätt för tjuven att kolla om någon är hemma är att tvinga de boende att flytta på föremål framför huset. 

– En del kan ställa en blomkruka framför dörren så att de som bor där måste flytta på den för att komma in. Har den stått orörd länge så tyder det kanske på att ingen är hemma, säger Björn Astell.

Britt Harrysson och Sölve Svensson i Laholm upptäckte i går morse att någon lagt en stor rönngren på trappan utanför huset. 

– Min fru hörde något ljud och sen upptäckte vi det när vi skulle hämta tidningen.  Min fru är orolig, vi är ju lite äldre så vi har inte så stor chans att försvara oss, säger Sölve Svensson. 

Medan HP är där så pratar han också med grannarna om det som hänt.

– Vi är ofta hemma, så vi håller ett öga öppet. Jag hoppas att det bara var ett busstreck, säger han.