Halmstadpolitiker utsatt för id-stöld. Sümeyya Gencoglu kommer att polisanmäla den falska debattartikeln.
Halmstadpolitiker utsatt för id-stöld. Sümeyya Gencoglu kommer att polisanmäla den falska debattartikeln.

Halmstadpolitikers namn använt i fejkad debattartikel

På onsdagen publicerade Eskilstuna-Kuriren en debattartikel undertecknad Halmstadpolitikern Sümeyya Gencoglu (MP). Enda problemet är att det inte är hon som har skrivit den.

ANNONS
|

"Drevet mot MP hotar mångfalden". Folk ska ha rätt att leva i ett muslimskt shariaområde likväl som ett Svensson-samhälle. Det tycker en styrelseledamot för Miljöpartiet."

Så löd rubriken och ingressen till det falska budskapet om att islamistiska värderingar bör välkomnas i Miljöpartiet.

Tidningen insåg snart sitt misstag och ber nu om ursäkt för den felaktiga publiceringen i en artikel.

–Vi har brustit i våra rutiner. Det är djupt beklagligt att den kom in. Den skulle aldrig ha publicerats, säger tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Eva Burman, som kallar tillvägagångssättet för "utstuderat" då budskapet har varit kontroversiellt men inte tillräckligt för att ifrågasättas ur ett utgivarperspektiv.

ANNONS

–Den som har skrivit det här är fullt medveten om hur man formulerar sig för att det ska komma igenom utgivarhålet, säger chefredaktören om debattartikeln som kan ha nått flera redaktioner.

Precis som på många andra redaktioner kräver Eskilstuna-Kuriren att insändarskribenter uppger namn, adress och telefonnummer. I det här fallet saknades telefonnummer. Men oavsett så bör man se över och skärpa rutinerna.

–Det finns anledning att motringa för att vara säker på vem som är avsändaren. Särskilt när det är kontroversiella ämnen, säger Eva Burman.

Har ni råkat ut för det här innan?

– Aldrig, mig veteligen.

Kommer ni att polisanmäla?

–Vi kan polisanmäla för bedrägligt beteende. Det är möjligt att vi gör det. Det har vi inte tagit ställning till ännu, säger Eva Burman, som dock tror att det blir svårt att hitta den eller de skyldiga.

–Har manvarit så sinnriki det här så lär mannog ha sett till att det inte går att spåra.

Sümeyya Gancoglu sitter i styrelsen för Miljöpartiet och är bland annat ledamot i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad.

Hon vill inte ge någon kommentar till HP kring det som har hänt.

På sin Facebooksida har hon lagt ut en varning för den falska debattartikeln och skriver att hon kommer att polisanmäla tilltaget.

ANNONS
ANNONS