Ola Andersson undersöker ett av de barn som ingått i avnavlingstudien i Halmstad.
Ola Andersson undersöker ett av de barn som ingått i avnavlingstudien i Halmstad.

Viktigt med sen avnavling i u-länder

Halmstadforskare har hittat en metod som helt kostnadsfritt kan minska förekomsten av blodbrist hos små barn. Deras resultat har också inneburit att USA ändrat sina rekommendationer.

ANNONS
|

– Det är så himla häftigt. Det är ju fantastiskt att en halländsk studie, utförd under Uppsala universitets paraply fått amerikanarna att ändra sina riktlinjer, säger Ola Andersson, forskare och överläkare vid barn och ungdomskliniken i Halmstad.

Hallandsposten har skrivit om sen avnavling och dess resultat tidigare. Då deltog 400 nyfödda barn där graviditeten förlöpt utan komplikationer. Hälften av barnen avnavlades tidigt, det vill säga inom tio sekunder hälften fick vänta i tre minuter innan blodflödet från navelsträngen ströps. På det viset fick bebisarna en extra boost av sitt eget blod.

– Det rör sig om ungefär 1 deciliter, vilket motsvarar 2 liter blod hos en vuxen person, säger Ola Andersson.

ANNONS

Några månader senare undersöktes järnvärdet hos alla de barn som deltagit i studien.

Ola Andersson och hans kollegor kunde då visa att sen avnavling minskar järnbristen hos Svenska barn vid fyra månaders ålder. Uppföljande studier visade också att framförallt pojkar som avnavlats sent klarar finmotoriska uppgifter bättre på grund av minskad järnbrist.

Eftersom järnbrist och blodbrist är betydligt vanligare tillstånd i utvecklingsländer ville man studera hur sen avnavling skulle påverka dem. Och nu har resultaten från den studie som genomfördes i Katmandu, Nepal, under hösten 2015 kommit.

– Vår forskning visar att andelen barn som har blodbrist orsakad av järnbrist minskar från 34 till 19 procent genom sen avnavling. Det är en enorm skillnad, säger Ola Andersson.

Han poängterar samtidigt att blodbrist är ett allvarligt tillstånd som ger bleka, trötta barn som växer och utvecklas sämre än normalt.

– Den här studien visar att 50 000 barn om året bara i Nepal kan slippa anemi, ett svårt tillstånd, där vi skulle ge blodtransfusion i Sverige.

– I hela världen handlar det om kanske 5 miljoner barn som skulle kunna bli hjälpta av den här, helt kostnadsfria metoden som också enligt vad vi kan se är helt fri från biverkningar, säger Ola Andersson.

ANNONS

Men i Sverige och Halmstad kommer ingenting att förändras på grund av de nya forskningsresultaten. Vi var ett av de första länderna i världen som anammade sen avnavling. Redan 2008 infördes det på förlossningsklinikerna här.

Fakta: Sen avnavling

  • I studien i Katmandu ingick 540 barn. Hälften av dem valdes slumpmässigt ut för att få sen avnavling medan hälften i stället avnavlades omedelbart efter förlossningen.
  • Uppföljande undersökningar visade att barnen som avnavlats sent hade lägre förekomst av både järn- och blodbrist vid fyra, åtta respektive tolv månaders ålder.
  • Ser man till hela världen betyder det att uppemot fem miljoner barn skulle kunna bli hjälpta av metoden.
  • Alldeles särskilt viktigt anses det vara i Afrika söder om Sahara och i de södra delarna av Asien där förekomsten av järn- och blodbrist är som allra störst.
ANNONS