Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vattenförbrukningen allt närmare målet

Vattenförbrukningen fortsätter att minska. Den senaste mätningen visar att Laholmsbuktens produktion av dricksvatten sjunkit med 17 procent.

– Resultatet är glädjande och visar att vi tillsammans kan göra stor skillnad genom att tänka efter när vi använder vatten, säger Mattias Leijon, vd på Laholmsbuktens VA.

Regnskurarna de senaste veckorna har gjort gott för växtligheten, men de bidrar inte till att grundvattnet fylls på.  Nivåerna ökar först till vinterhalvåret under förutsättning att det kommer nederbörd. 

Om målet med 20 procents mindre förbrukning uppnås är vattenförsörjningen räddad i sommar. Men juli är en utmaning när sommargästerna är som flest och Laholmsbuktens VA kommer att gå ut med information till turister om att vara restriktiva med vattnet.

Mattias Leijon manar invånarna att fortsätta spara även i sommar. 

– Vi har fått många spartips från allmänheten som till exempel att samla upp vattnet i duschen i väntan på varmvattnet. 

Med minskad vattenförbrukning följer mindre intäkter för Laholmsbuktens VA.

– Vi har försökt att analysera och få en slags förhandskänsla. Sannolikt kommer en minskad förbrukning att påverka intäkterna mer än om försäljningen av mängden vatten var oförändrad.

Den verkliga effekten kommer inte att ge utslag förrän efter 2017 och 2018 års intäkter på grund av eftersläpning i avgifter.  Avläsningen görs i efterhand vilket innebär att debiteringen justeras utifrån den mängd som hushållen faktiskt har förbrukat.

– En del av årets intäkter är kopplade till förbrukningen 2016, så vi vet inte än hur stor påverkan besparingen har. Vi vet heller inte hur stor produktion vi har haft förrän året är slut, säger han.

Men enligt Mattias Leijon är minskade intäkter inget som Laholmsbuktens VA tar någon större hänsyn till nu.

– Vår utgångspunkt är att ha en ekonomi i balans, men i första hand ser vi till att klara vattenförsörjningen i tillräcklig omfattning. I någon mening prioriterar vi tillgång på vatten och därefter hanteras de ekonomiska konsekvenserna, säger han.

Vattenbristen
Läs mer om Vattenbristen
MEST LÄST