Vårdplatser stängs – akut vård prioriteras

Ett hundratal vårdplatser på Hallands sjukhus stängs ner under sommaren, eftersom det inte finns tillräckligt med personal. – Liksom tidigare år så måste vi prioritera akut sjuka och vård som inte kan vänta, säger sjukhuschefen Martin Engström.

ANNONS
|

Vid en presskonferens på fredagen presenterade representanter från Region Halland och de halländska kommunerna hur man gemensamt riggat vården för att klara sommarsituationen. Att Hallands befolkning nästan fördubblas under sommaren, samtidigt som personalen vill ha semester, är en svår ekvation att lösa.

– Vi förstod tidigt att det skulle bli svårt att rekrytera tillräckligt med personal, men det har ändå blivit bättre än vi befarade, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Haleh Lindqvist.

Summa summarum så stängs cirka 15 procent av sjukhusens vårdplatser inom bland annat kirurgi, ortopedi och internmedicin.

– Det handlar om planerad vård som inte är akut. Vård som inte kan vänta, exempelvis cancerkirurgi, kommer att fortsätta som vanligt, säger Martin Engström.

ANNONS

En del verksamhet kommer också att samordnas så att vårdplatser omväxlande hålls öppna i Halmstad eller Varberg. Som exempel nämns vårdplatserna på kvinnokliniken.

En kritisk punkt för sjukhusvården brukar vara kommunernas förmåga att ta hand om de patienter som är färdigbehandlade. Med hjälp av gemensam planering och möjligheten att få hjälp av regionens läkare i hemsjukvården, tror man nu att situationen är under kontroll.

–I Halmstad ser det faktiskt bättre ut än tidigare år. Vi har ett 50-tal tomma äldreboendeplatser och även ett antal lediga korttidsplatser. Vi räknar med att kunna ta hand om dem som är färdigbehandlade på sjukhuset, säger Jennie Vidal, chef för hemvårdsförvaltningen i Halmstads kommun.

De flesta vårdcentraler uppges hålla öppet som vanligt i sommar. Undantagen i Halmstad är filialerna i Harplinge och på Kärleken, där det blir begränsade öppettider.

Även ambulanssjukvården planerar att köra med full styrka.

–Vi hade en lång startsträcka i år, men är nu i mål. Bemanningen har löst sig tack vare att medarbetare tar extra pass och skjuter på sin semester. Vi har också för första gången tagit in hyrsjuksköterskor, säger Kenth Ahlin, chef för ambulanssjukvården.

ANNONS

– Det blir lite trögare och tar lite längre tid, men akut sjuka kommer att få högkvalitativ vård, sammanfattar Martin Engström.

ANNONS