Vårdcentral missade att kvinna var gravid

I två månader fick kvinnan höra av vårdcentralen att hon var stressad eller hade magkatarr, när hon i själva verket var gravid. Nu kritiserar vårdcentralen av IVO.

ANNONS
|

I slutet av september förra året drabbades kvinnan av oro, smärtor i magen och problem med avföringen och sökte därför hjälp på sin vårdcentral i Halmstad. Där fick hon till svar att hon skulle avvakta med läkarbesök. I stället fick kvinnan rekommendationen att äta mildare mat och stressa mindre.

När problemen med magen blev allt värre i oktober tog kvinnan ny kontakt med vårdcentralen och fick i början på november tid för att träffa en läkare. Kvinnan beskriver i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hur hon förklarade för läkaren var hon hade ont och att hon hade svårt att äta. Hon påtalade också att hon åt medicin för hudproblem. Läkaren ska, enligt kvinnans anmälan, ha haft svårt att ställa någon diagnos, men trodde att problemen berodde på matkatarr, glutenintolerans eller ett magsår.

ANNONS

Kvinnan fick även frågor om mensen, som hon förklarade var sen. Inget konstigt om man är stressad, svarade läkaren.

Problemen för kvinnan fortsatte och hon hade flera gånger kontakt med vårdcentralen som fortsatt misstänkte att det rörde sig om magsår eller glutenintolerans.

I januari, efter förslag från en vän, gjorde kvinnan ett graviditetstest. Då fick hon också förklaringen till magproblemen – graviditetstestet visade positivt. En undersökning på sjukhuset kort senare visade också att kvinnan var i 17:e veckan. Medicinen som kvinnan hade fått för sina hudproblem ger fosterskador, varför man beslutade om abort.

IVO har nu granskat ärendet och riktar kritik mot vårdcentralen. I sitt beslut skriver IVO att när kvinnor i fertil ålder söker vård för diffusa magsmärtor ska graviditet alltid uteslutas, något som alltså inte skedde i det här fallet. IVO är också kritisk till att vårdcentralen inte själv utredde händelsen – trots att de orsakade en vårdskada.

ANNONS