Välbeväpnad korvett vid Tullkammarkajen

På Tullkammarkajen stod på fredagsmorgonen en beväpnad vakt framför en 57 meter lång korvett med stora kanoner. Men det handlar inte om att stoppa de upprepade inbrottsförsöken i HP-huset. I stället får deltagarna på det nordiska kamratföreningsmötet en inblick i den svenska marinen.

ANNONS
|

Fartyget som under fredagen besöker Halmstad är HMS Sundsvall, en av fyra korvetter i den så kallade Göteborgsklassen. Regnvädret gör den gråa färgen till perfekt kamouflage.

– De byggdes i början av 1990-talet för att kunna strida i tre element samtidigt. De är beväpnade för att kunna skjuta mot flygplan, ytfartyg och u-båtar, säger örlogskapten Per Lund, som är fartygschef.

När HP gått ombord visar han kanontornen, ett fram och ett bak, som rymmer en pjäs med kaliber 40 millimeter och en med 57 millimeter.

På sidorna finns hållare för åtta sjömålsrobotar. Där bak kan de även fälla sjunkbomber och skjuta iväg ubåtsjaktstorpeder.

ANNONS

– Vi tillhör fjärde sjöstridsflottiljen, så vår hemmabas är Berga utanför Stockholm. Men nu när vi var ute på övning passade vi på att gå in i Halmstad, säger Per Lund samtidigt som en grupp äldre män går ombord.

Som HP tidigare skrivit är Luftvärnsregementet värd när 200 representanter för militära kamratföreningar i Danmark, Finland, Norge och Sverige under några dagar samlas i Halmstad.

Just den här förmiddagen är en del av deltagarna på Ängelholms flygmuseum på gamla F 10, medan de andra tittar på HMS Sundsvall. På eftermiddagen byter de plats.

– Vi ligger kvar här till klockan 17, sedan går vi vidare på nya uppdrag, säger Per Lund och berättar att två av systerskeppen – Göteborg och Kalmar – ligger i malpåse i Karlskrona.

– Planen är att de två kvarvarande, Sundsvall och Gävle, ska moderniseras – men beslut är ännu inte taget.

Nu när det inte längre finns några jagare kvar – den sista, HMS Halland, utrangerades 1987 – är de 73 meter långa Visby-korvetterna marinens största stridsfartyg. Därefter kommer de 57 meter långa Göteborgskorvetterna.

Besättningen består av 35 personer, varav 20 officerare och 15 meniga. Toppfart är 26 knop.

ANNONS