Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

”USA-valet följer inte några mönster”

Inför publiken på Stadsbiblioteket talade USA-forskaren Frida Stranne om valet som redan bryter mot allt som vi tidigare har sett.

I föreläsningsserien ”Vi talar om det”, som anordnas av Högskolan, Halmstads kommun och Hallandsposten, hade turen kommit till att diskutera USA-valet. Torsdagens talare var Frida Stranne, lektor på Högskolan, och hon berättade inför ett hundratal åskådare om att valet redan har bjudit på många överraskningar.

– Det här valet följer inga mönster, det bryter mot allt som vi har sett hittills.

Moderator för samtalet var bibliotekarie Håkan Olsson, och mycket kom att handla om Donald Trump, där en fråga var ”hur kan en sådan människa vara möjlig?”

– Vi ska vara ödmjuka mot detta. Det finns en rädsla i Amerika att USA tappar fart, och är på väg att förlora sitt dominanta läge. Man har inte sett någon reallöneökning på många år, och fattigdomen märks konkret. Donald Trump ses som en ”doer”. Han tillhör inte det politiska etablissemanget, som många är trötta på, påtalade Frida Stranne.

Flera frågor handlade om var Trump står någonstans politiskt.

– Det är svårt att veta vad han egentligen tycker. Trump har historiskt varit både demokrat och republikan. Han har varit för abort och kvinnors rättigheter, men ändrar sig kanske för att locka den kristna högern. Han är oberäknelig, och oberäknelighet i utrikespolitiken är inte eftersträvnadsvärt i dag.

Men om Trumps framgångar har rönt mycket uppmärksamhet i Europa så är det en annan politikers framfart som har tagit Stranne mer på sängen, nämligen Bernie Sanders, som kallar sig själv socialist.

– Det är en större överraskning än Donald Trump. Republikanerna har länge bäddat för Trump, men när det gäller Bernie Sanders är han ett politiskt fenomen. Socialismen har länge varit ett rött skynke, men väljar- kåren i dag har större kunskap om omvärlden och fruktar inte europeiska system och socialdemokrati på samma sätt längre. De har sett att det fungerar.

Avslutningsvis fick hon frågan om hur hon tror att det går i höst, men det ville hon inte sia om.

– För det första så kan ingen kalla sig USA-expert, för det är ett så stort och komplext land. Men vi som av andra har kallats USA-experter har haft så fel hittills och diskvalificerade Trump efter alla hans uttalanden. Men det kommer att bli väldigt jämnt, och vilka två som än står mot varandra så kan båda vinna.