Ungdomarna oroliga inför tvångsflytten

Arena Hotell ska tömmas, men ingen vet vart de boende ska flytta. Det innebär att flera ungdomar som har rotat sig i Halmstad får riva upp allt och lämna skolan, vännerna och föreningslivet.

ANNONS
|

Det är många ungdomar som bott i Halmstad i flera år. De går i skolan, har skaffat vänner och kunnat engagera sig i olika idrotter. Allt det kan försvinna inom kort.

De har fått besked att de ska flytta, men inte vart de ska ta vägen.

Många av dem har gått i grundskola och språkintro här och går nu även i gymnasiet här. Omkring ett 30-tal ungdomar som går på de tre stora gymnasieskolorna i Halmstad kommer tvingas att flytta.

En av ungdomarna som påverkas är Mohammaderaz Hakimi.

– De har sagt till oss att vi ska flytta den 9 juni, men vi har inte fått veta något mer ännu. Vi säger till Migrationsverket att vi vill flytta till Spenshult då, eller i alla fall inte lämna Halmstad. Men de säger bara att det inte går, berättar han.

ANNONS

Migrationsverkets enhetschef Carl Hedberg har tidigare berättat för HP att Spenshult är så gott som fullbelagt. Därför ser det mörkt ut för Mohammaderaz och de andra ungdomarna som hade hoppats bli kvar i kommunen.

– Det pratar om att det finns några platser i Falkenberg, men att de inte räcker till. De har sagt att vi ska få veta vart vi ska flytta den 22 maj. Så vi kan bara vänta och se, säger han.

Han studerar precis som många av de andra ungdomarna på gymnasiet. Han har gått på Sturegymnasiet i ett och ett halvt år. Om drygt ett år skulle han ha tagit studenten. Nu lär det inte bli av.

– Det är väldigt svårt nu. Man känner inte någon lust att gå till skolan längre, vi kommer ju ändå tvingas flytta härifrån, säger Mohammaderaz Hakimi.

Han har bott i Halmstad i två år. Sedan dess har han verkligen hunnit rota sig i staden. Han har vänner här och engagerar sig i förenings­livet genom intresset för fotboll.

Under torsdagen spelade han spontanfotboll tillsammans med flera av de andra ungdomarna som bor på Arena Hotell.

– Det känns bara jobbigt. Jag har bott här i två år och hittat allt, vänner, skola. Det är inte lätt att bara flytta härifrån och hitta nya vänner och att få gå i skolan igen. Man tappar bara lusten att göra något nu, säger Mohammaderaz.

ANNONS
ANNONS