Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sista förberedelser. Seba Eseid, Asem Hatem Souaidan och Nebras Al Sharef går igenom de sista bitarna av sitt projekt med hjälp av Johanna Gometz, studie- och yrkesvägledare. Bild: Jari Välitalo
Sista förberedelser. Seba Eseid, Asem Hatem Souaidan och Nebras Al Sharef går igenom de sista bitarna av sitt projekt med hjälp av Johanna Gometz, studie- och yrkesvägledare. Bild: Jari Välitalo

Ungdomar skapade sin egen festival

Tall Ships Races-arrangörerna har haft många månader på sig att förbereda festivalen. En grupp nyanlända ungdomar tog chansen att vid tre tillfällen förbereda sina egna festivaler.

Ungdomarna i projektet är alla nyanlända. Många av dem började studera det språkförberedande programmet på Sannarpsgymnasiet så sent som i höstas. Därför var Tall Ships Races-projektet väldigt välkommet.

De delades in i fyra grupper och skulle planera hur det skulle se ut om de fick starta sin alldeles egen festival.

– Många av dem är inte helt vana vid vad en cityfestival är, så det har varit väldigt lärorikt. Men de har verkligen tagit sig an projektet profesionellt, säger John-Wilhelm Pahlm, Captain of Youth Influence på kulturförvaltningen.

Under måndagen fick de redovisa sina färdiga festivalplaner för de övriga deltagarna, men även för projektledningen för Tall Ships Races.

I uppdraget ingick bland annat att man skulle placera ut tre scener, bestämma vilka artister som skulle uppträda, bestämma platser för parkering och var maten skulle finnas.

Och de hade utfört uppgiften på bästa möjliga sätt. Förslagen om vilka artister som skulle spela var allt från brittiska popstjärnan Adele till svenske Emil Jensen och Europe.

Andra vanligt förekommande förslag var stora mängder fyrverkerier och inslag av vattenpipor.

– Det här är ett jättebra tillfälle för dem att få jobba med språket lite mer på riktigt. I början gick de ut och gjorde research hos elever som de inte kände. Samtidigt ger det en möjlighet att komma ut och jobba ännu mer i praktiken, säger Ida Johansson, elevernas mentor på Sannarpsgymnasiet.

Samarbetet mellan skolan och Tall Ships Races innebär dels att projektledningen kan ta till sig deras idéer och kanske implementera i det riktiga projektet. Dessutom erbjuds alla deltagarna en möjlighet att vara med och volontärarbeta under festivalen.

MEST LÄST