Uggla orsakade nytt strömavbrott i natt

För elföretagen har rovfåglar blivit ett hot mot elförsörjningen. Natten till tisdagen blev sjuhundra hushåll norr om Halmstad utan elström. Det visade sig att en uggla återigen orsakat kortslutning i en transformator.

ANNONS
|

För energileverantören Eon är det ett välkänt problem. Rovfåglar och andra stora fåglar trasslar in sig i stolptransformatorer och orsakar kortslutning.

– Oftast slutar det med att fågeln brinner upp. Tyvärr var det så även med ugglan som orsakade strömavbrottet i natt, säger Johan Aspegren, informationschef vid Eon elnät.

Strömavbrottet inträffade i Bögesgård mellan Steninge och Harplinge vid tretiden natten till tisdagen och varade bara en kort stund. Men för energiföretagen innebär det att tekniker måste rycka ut och byta den säkring som löst ut.

Att djurlivet ställer till problem är så vanligt att energiföretagen blivit närmast experter på hur fåglar beter sig.

ANNONS

– Tidiga morgnar, mest om höstarna, händer det att rovfåglar sitter på linorna. När de sedan lättar för att flyga i väg släpper de sig, och de kan skita rätt mycket. Då blir det överslag och strömavbrott, säger Johan Aspegren.

Många ledningar saknar isolering och då kontakt uppstår mellan ledningarna går säkringen direkt.

Eon har sedan flera år försett stolptransformatorer i fågeltäta områden med en speciell huv – ”huven uven” – för att minska antalet strömavbrott. Även speciella fågelavvisare monteras där det finns mycket gäss, svanar och storkar.

– Eftersom säkerheten höjts allteftersom har problemen minskat, men det betyder inte att det inte händer att fåglar orsakar kortslutning.

Förutom fåglar orsakar även möss och råttor bekymmer när de tar sig in i ställverk.

– Och i Örebro har myror blivit förtjusta i materialet i en speciell elmätare. Myrorna tycker det är jättegott, men när de invaderar blir det kortslutning, och problem för både kunderna och myrorna, säger Johan Aspegren.

ANNONS