Tyludden "paradis" för boende

Många tränger frivilligt in sig i stugbyn hela sommaren. – Jag kan inte tänka mig en annan stuga eller annan plats, säger Stig Petersson.

ANNONS
|

– Det är egentligen inte den fyrkantiga boxen man köper, det är en livsstil, säger Rune Petersson, före detta ordförande i föreningen Tyluddens fritidsby.

Rune Petersson har bott i fritidsbyn sedan 1988 och lämnade i midsomras över ordförandeskapet till Hans Glawing, efter nio år vid rodret.

– Det finns bara en sådan här plats. Gemenskapen, människorna, havet och närheten till naturen, det är inte så stort och komplicerat här, säger Rune Petersson.

Tyluddens fritidsby består av 355 stugor som alla är mellan 18 och 24 kvadratmeter. I en av dessa bor det småländska paret Stig Petersson och hans fru Eva. Det var på midsommarafton 1974 som de besökte Tyludden för första gången. Sedan dess har de inte kunnat slita sig från västkusten.

ANNONS

– När vi köpte vår stuga för drygt 40 år sedan kostade den så mycket som 45 000 kronor. Alla sade till mig att det bara kan vara en dum smålänning som köper för ett sådant högt pris, säger Stig Petersson.

– Men jag kan inte tänka mig en annan stuga eller annan plats och då har jag ändå varit runt och rest jättemycket.

I dag är stugorna uppe i ett mycket högre pris och trycket på att få köpa en av de vita stugorna är stort. Att bo i Tyluddens fritidsby har länge varit attraktivt och så fort en stuga blir ledig går den åt.

– Mäklare från Stockholm ringer ibland och undrar hur man kan begära så mycket pengar för så få kvadratmeter. Utgångspriset för stugorna på 24 kvadratmeter brukar vara en och en halv miljon, säger Rune Petersson.

Varför är stugorna så attraktiva?

– Det är som att fråga varför Madonna är så attraktiv. Det är en självklarhet, hon är ju urläcker, säger Rune Petersson.

Rosengången, Svenskgången och Storgatan är tre av alla gator som byborna själva namngett. Blommor och flaggor färglägger grusgångarna och i fritidsbyn finns en stor lekplats där barnen kan springa omkring. På festplatsen Gröningen hålls det dans och årligt midsommarfirande.

ANNONS

– Förr var det nästan fyra danser på sommaren, men nu har man ju blivit lite äldre så det blir inte så ofta, säger Stig Petersson.

Rune Petersson berättade att han för ett antal år sedan träffade en man i 40-årsåldern som var på besök hos sin svärmor under en vecka.

– Mannen kunde inte för hela sitt liv förstå hur man kunde bo så trångt, han tyckte att det var förfärligt. Men en vecka räckte, för i år gör han allt för att få tag på en stuga, säger Rune Petersson.

Att bo i stugorna i Tyluddens fritidsby tilltalar även barnfamiljer. Stefan Bergström bor tillsammans med sin sambo och två barn i sin pappas stuga. Familjen bor till vardags i Söndrum och berättar att det är trevligt att få vara turist i sin egen stad.

– Det är inte alls något problem med att bo många på 22 kvadrat, compact living. Det är fantastiskt här, barnen leker hela dagarna, vi kan fiska krabba och bada, säger Stefan Bergström.

Under vintern stängs vattnet i stugorna av och det sker ingen snöskottning, därför bor få i stugbyn kvar under vinterhalvåret. Paret Agneta Karlsson och Bo Frössberg är två av alla sommarboenden. Sedan i början av 1940-talet, i fyra generationer, har stugan gått i arv i Agneta Karlssons släkt.

ANNONS

– Vi och barnbarnen bor här i sommar. Det är så enkelt, allt går jättebra, men det är litet så man får självklart planera lite mer, säger Agneta Karlsson.

ANNONS