Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

De två åtalade kvinnorna trängde sig in på Stadsbondgården i ett försök att förhindra slakttransporten för kalvarna Knut och Emil.
De två åtalade kvinnorna trängde sig in på Stadsbondgården i ett försök att förhindra slakttransporten för kalvarna Knut och Emil.

Två åtalas efter kaoset på Stadsbondgården

De två kvinnorna, mor och dotter, trängde sig in på Stadsbondgården en tidig morgon för att stoppa en slakttransport. Nu åtalas de för olaga intrång.

Mamman och hennes dotter var flitiga besökare på Stadsbondgården vid Fyllinge. Under hösten 2015 hade de fått en idé om att de skulle bekanta sig mer med korna. Kvinnorna blev oerhört förtjusta i korna – och framför allt i de två kalvarna Emil och Knut . De tog därför varje chans de fick att besöka djuren och tilläts till och med att gå in i boxarna för att gosa med kalvarna. 

Under våren 2016 fick mamman och dottern veta att Emil och Knut skulle slaktas till hösten. I ett försök att undvika slakt började mamman och dottern leta efter ett alternativt boende och fick till slut napp på Gotland – men inget blev helt spikat.

I oktober, när djuren inte längre stod ute, förstod de att en slakt var nära och bestämde sig för att agera. En tidig oktobermorgon cyklade de upp till Stadsbondgården och såg hur personalen var i full färd med att lasta in Emil och Knut i en transport. Mamman började skrika och erbjöd sig att köpa samtliga fyra kor för 20 000 kronor, samtidigt som hon berättade om gården på Gotland. 

Stämningen blev snabbt stressad och högljudd och personalen blev oroad över att även djuren skulle bli stressade – och kanske råka skada någon. Tumultet fortsatte med att både mor och dotter, skrikandes och gråtandes, tog sig in i stallbyggnaden i sitt försök att stoppa transporten. Dottern gick sedan ut – men mamman försökte hålla sig kvar och blev utknuffad av personalen. För bryskt, säger mamman i polisförhör och menar att hon upptäckte flera skador efteråt.

Till slut larmades polisen som tog med sig de båda kvinnorna därifrån. Nu åtalas både mot och dotter för olaga intrång. De har båda berättat sin version av händelsen, och dottern har i efterhand erkänt att det var dumt gjort, men de kan varken erkänna eller neka till anklagelserna. 

MEST LÄST