Tre häktade för grovt vapenbrott

Tre män som i lördags kväll stoppades utanför Brogård, när de körde bil mot Halmstad, häktades på tisdagen misstänkta för grovt vapenbrott.

ANNONS
|

På begäran av åklagaren hölls häktningsförhandlingarna bakom stängda dörrar, så HP vet inte vad för slags vapen det handlar om.

– Jag vill inte säga något om några detaljer i nuläget, med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger assistentåklagare Olof Åberg, som framförde häktningsframställningarna i Halmstad tingsrätt.

Samtliga tre förnekade brottsanklagelserna. De greps vid 22-tiden i lördags på Riksväg 25 i höjd med Brogård och anhölls senare på natten.

Två av dem är skrivna i Växjö – en statslös 22-åring och en algerisk 23-åring.

ANNONS

Den tredje är en 29-årig svensk medborgare utan adress.

Tingsrätten beslutade att alla tre ska häktas på sannolika skäl misstänkta, vilket är den starkare misstankegraden och innebär att åklagaren har två veckor på sig att väcka åtal eller begära förlängd häktning.

Regeringen gick i sommar ut med en remiss om skärpta straff för vapenbrott, med anledning av den ökade förekomsten av explosiva varor och vapen i kriminella kretsar.

Minimistraffet för grovt vapenbrott är i dag ett års fängelse, vilket föreslås ökas till två år.

För några år sedan infördes begreppet ”synnerligen grovt vapenbrott”, som fick en egen straffskala – med tre års fängelse som minimistraff – men nu föreslås fyra år bli minimum för det brottet.

När det gäller vapenbrott föreslås dock inga förändringar för ”ringa brott”.

ANNONS