Tre Getingeelever har fått söka vård

Indikationerna på att någonting i inomhusmiljön på Getinge­skolan är fel blir fler och fler. Allergimottagningen har den senaste tiden fått ta emot tre barn med liknande symptom. Nu vill de att skolan utreder hur många som är drabbade.

ANNONS
|

– Det här är naturligtvis inte bra. Det viktigaste nu är att kartlägga hur många som är drabbade och vad de har för symptom, säger Britt-Marie Wallström, allergikonsulent.

Hon har själv följt med i debatten om skolan och dess inomhusmiljö och när hon på kort tid fick tre patienter med väldigt likartade symptom, som alla kom ifrån just Getingeskolan, reagerade hon.

– Det handlar till exempel om huvudvärk, eksem, andnings- besvär och trötthet. Allt det här kan förstås bero på andra saker. Men här vet vi att det finns ett problem och då måste man börja tänka i de banorna, säger Britt- Marie Wallström som därför kontaktat skolhälsovården på skolan.

ANNONS

Tillsammans har de lagt upp en plan för att försöka reda ut vilka besvär som finns och hur spridda de är.

En av de som drabbats allra värst är Melker Jensen. För ungefär ett år sedan drabbades han av små hudförändringar som liknande eksem.

–Först tänkte jag inte så mycket på det, men sedan blev det värre och värre, säger han.

Lite senare började han få både huvudvärk och andningssvårigheter, samtidigt som eksemen förvärrades.

–I dag var vi hos en ny hudspecialist och han säger att eksemen Melker har är allergiska. Och även om man inte vet, så kan man misstänka något i miljön.

Att just skolmiljön är misstänkt beror på att Melker själv uppfattar att han blir sämre när han är i skolan.

–Jag blir röd och det kliar i ögonen och eksemen liksom blossar upp och blir mycket värre.

–I somras till exempel var eksemen nästan helt borta, säger mamma Camilla Jensen Renström.

Melker själv mår så dåligt att han knappt orkar gå till skolan längre.

Om jag hade fått bestämma själv hade jag inte gått dit, eftersom jag mår så dåligt där. Men jag känner ju att jag måste för att komma in på gymnasiet, förklarar han.

ANNONS

Skyddsombudet på skolan, Mats Berntsson, har också fått ta del av berättelserna om barn som blivit riktigt sjuka.

– Det här är naturligtvis allvarligt. Men vi har fått besked om att miljö och hälsa på måndag ska få svar på några prover de har tagit, så vi avvaktar med vidare åtgärder till dess.

Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef, arbetar med frågan i helgen och vill därför inte kommentera förrän på måndag.

Fakta: Fukt och mögel

Förekomst av fukt och mögel inomhus är en väl känd orsak till att människor mår dåligt av inomhusmiljön.

Ibland blir besvären så stora att de drabbade söker vård. Det går i detta sammanhang inte att med säkerhet säga vad som är effekter av fukt respektive mögel.

Fukt är en förutsättning för tillväxt av mikroorganismer i en byggnad. Mer fukt än normalt inomhus leder ofta till växt av mögel och/eller bakterier. Fukt och mögel, och ibland även bakterier, förekommer alltså samtidigt.

ANNONS