Tre gånger dyrare att få in fiber i efterhand

När Eva-Lena Jakobsson och hennes mamma ville efteransluta sin villa till Halmstads stadsnät fick de en smärre chock. Det tidigare priset på 4 800 kronor hade nu höjts till 20 000, plus månadsavgifter. – Det tänker vi aldrig betala. Ett kommunalt bolag borde väl ge samma förutsättningar till alla, menar hon.

ANNONS
|

Eva-Lena och Gun Jakobsson bor på Snöstorp, där Telia och Halmstads stadsnät tidigare slogs om att få erbjuda fiber. Efter att stadsnätet gått segrande ur striden fick Snöstorpsborna några månader på sig att teckna avtal.

– Eftersom priset då bara omfattade grävning till tomtgränsen, så ville vi veta vad det skulle kosta att gräva i trädgården och göra hål i väggen. Vårt hus ligger i en slänt, så vi var rädda att det skulle bli dyrt, berättar Eva-Lena.

Halmstads stadsnät hänvisade till en underleverantör som aldrig återkom med ett pris, trots flera påstötningar, och anmälningstiden till stadsnätet hann löpa ut. När familjen Jakobsson nu ville göra ett nytt försök att få fiber fick de veta att det räknades som en efteranslutning och att kostnaden var 20 000 kronor, utöver månadsavgiften på 125 kronor.

ANNONS

– Det känns som en bestraffning för att vi inte hoppade på i tid, kabeln ligger ju utanför huset. Samma sak drabbar alla som köper hus utan fiber, och de har ju inte ens fått frågan tidigare, säger Eva-Lena.

Stadsnätets marknadschef Eva Svedberg bekräftar att man börjat erbjuda efteranslutningar och att kostnaden då är 20 000 kr, plus månadsavgift. I priset ingår kundbesök, grävning på tomten och installation av tjänstefördelare.

–Det här är egentligen den rätta kostnaden. 4 800 kronor har varit ett kampanjpris för att få så många som möjligt att ansluta sig när vi är på plats i ett område och täcker bara själva kundanslutningen. Därutöver har vi hela kostnaden för utbyggnaden av nätet och har gjort stora investeringar. Att vi har en begränsad anmälningstid beror på att vi måste hålla en tidsplan och ge våra entreprenörer möjlighet att planera sina insatser, förklarar hon.

Kostnaden för efteranslutning hoppas hon också ska få fler att förstå vikten av att anmäla sig i tid.

–Vi kan ju aldrig tvinga någon att ansluta sig. Om man flyttar in i ett hus där den förre ägaren valt att inte teckna sig för fiber, kan man ju också vända på det och begära att kostnaden för efteranslutning dras av på huspriset, säger Svedberg.

ANNONS

För kommande områden har Halmstads stadsnät beslutat att kampanjpriset ska ligga på 6 800 kronor och inkludera grävning på tomten, håltagning och installation (se faktaruta). En eftersanslutning blir då tre gånger så dyr.

Fakta: Halmstads stadsnäts priser

Halmstads stadsnät har flera gånger ändrat sin prismodell. Fram till i somras kostade en fiberanslutning 4 800 kronor, plus en månadsavgift med en bindningstid på tio år. Den totala kostnaden för anslutningen blev under tio år 19 800-24 600 kronor, beroende på bandbredd. Kostnaden för grävning på tomten och håltagning i husväggen ingick inte i priset.

När Söndrum skulle anslutas våren 2016 uppstod konkurrens med Svenska stadsnät och de boende fick ett särskilt erbjudande där grävning och håltagning ingick i priset. I samband med detta slopades också bindningstiden på tio år för alla kunder.

För kommande områden har stadsnätet nu ett nytt pris på 6 800 kr, plus 125 kr/månaden för 1 000 Mbit/sek. I summan ingår även grävning på tomten, håltagning och installation av tjänstefördelaren.

Priserna ovan betecknas dock som kampanjpriser. Den som vill ansluta sig i efterhand får betala 20 000 kronor, plus månadsavgifter. På en tioårsperiod innebär det en kostnad på 35 000 kronor.

Konkurrenterna IP-Only, Svenska stadsnät och Telia har samtliga valt en annan prismodell med en engångskostnad på cirka 20 000 kronor, där allt ingår, utan tillkommande månadsavgifter.

Till samtliga priser tillkommer kostnaden för olika tjänster, som internet, tv och telefoni.

ANNONS