Naloxon. I Danmark har läkemedlet försetts med en kon för att kunna inhaleras som nässprej.
Naloxon. I Danmark har läkemedlet försetts med en kon för att kunna inhaleras som nässprej.

Trög start för sprututbytet

I maj slog Halmstad som första kommun i Halland upp dörrarna för ett sprututbytesprogram, förlagt till Nyhems vårdcentral. Men starten har varit blygsam och verksamheten störts av renoveringsarbete.

ANNONS
|

– Det har inte alls blivit den omfattningen som vi trott, säger programansvarig läkare Per Steneryd, och tillägger att det kanske gått smidigare om verksamheten förlagts till smittskyddsklinik, som i exempelvis Stockholm. Men han är ändå positiv och understryker också att sprututbytesprogrammet är utformat som en lågtröskelverksamhet: Tanken är att det ska vara tillgängligt och okomplicerat, vilket är förutsättningarna för en kontaktyta mellan brukarna och vården.

Hittills har 10–15 personer besökt mottagningen, människor som tidigare har behövt ta sig till Skåne.

Att man kommer för att byta sprutor till samma inrättning som andra patienter söker sig till för att få penicillin har visat sig gå utmärkt.

ANNONS

– Det fanns lite farhågor till en början, men nej, vi har inte haft några problem, säger Grethe Glendert Sundell, verksamhetschef för Nyhems vårdcentral.

På sikt ska programmet sträckas ut med mottagningar i grannkommunerna Varberg, Falkenberg och Kungsbacka. I Varberg finns lokal klar och verksamhetsstart är planerad till augusti.

Idag är det internationella brukardagen, en dag då människor världen över sörjer sina nära som dött till följd av narkotikabruk. I Sverige finns goda anledningar att sörja. Här har vi den näst högsta narkotikadödligheten i hela EU, enligt statistik från EU:s narkotikabyrå EMCDDA. Sifforna är både dystra och ytterst anmärkningsvärda – Sverige är ett i övrigt välmående i-land med nästintill gratis sjukvård.

Samtidigt som andra länder runt om i Europa lagt om den politiska diskursen mot skademinimering har svensk narkotikapolitik länge fortsatt i samma repressiva hjulspår. På senare år har det dock börjat svänga: Sprututbytesprogrammen blir fler och andra åtgärder är på väg i närtid. Men folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har frånslagit sig ansvar i missbruksfrågan på rikspolitisk nivå och i stället adresserat saken till landstingen.

Närsjukvårdschef Kjell Ivarsson upplever dock att samsynen är god i regionen.

– Jag uppfattar att man är positiv från alla kommuner i Halland. Jag tycker det är viktigt att vi jobbar tillsammans, att kommunerna inte jobbar var för sig. I Halmstad har vi integrerat inom socialförvaltningen, psykiatrin och vården och satt i gång att börja jobba med missbruksfrågan.

ANNONS

I början av juni gav myndigheterna klartecken för läkare att skriva ut Naloxon – ett ruslöst läkemedel som effektivt häver en heroinöverdos. Naloxon används i dag redan av ambulanspersonal. Men vid en överdos är sekunderna dyra och läkemedlet gör störst verkan om det distribueras direkt till brukarkretsar.

Per Steneryd är positiv, men understryker att det behövs ett regelverk innan Naloxon kan börja delas ut.

– Samtidigt kan jag inte se att det ska behöva ta någon längre tid. Jag hoppas vi kan ta itu med det efter semestrarna.

Fakta: Internationella brukardagen

Internationella brukardagen (International Drug User Remembrance Day) inträffar årligen den 21 juli. Datumet uppmärksammas av brukar- och anhörigföreningar världen över som ett sätt att sörja nära som dött till följd av narkotika eller narkotikarepression.

Dagen syftar också till att uppmärksamma dem som lever med problematiskt narkotikabruk, och erkänna dem ett humant bemötande.

ANNONS