Torvsjöns vatten är inte aktuellt

Sedan i höstas har Torvsjön gått från låg till normal vattennivå. Ändå är det inte aktuellt att ta dricksvatten från sjön. Istället riktas intresset mot Bolmen.

ANNONS
|

I oktober förra året konstaterade Laholmsbuktens va att man inte följer den vattendom som finns för Torvsjön och Toftasjön som hänger ihop.

Sedan dess har LBVA vidtagit åtgärder för att få ordning på de rekordlåga vattennivåerna.

Vatten har pumpats över från Fylleån. Nu är Torvsjön, som är en av Halmstads största sjöar, redan tillbaka på normal nivå.

– Vi pumpade ett tag tills vattennivån hamnade inom tillståndet. Vi hade inte gjort det på 20 år, utan den naturliga påfyllningen hade varit tillräcklig, säger verksamhetsutvecklare Henrik Kellgren.

Den låga nivån i höstas berodde på att LBVA levererar vatten till Hems kylanläggning från Torvsjön. Dricksvatten togs senast 1981 från sjön.

ANNONS

– Man slutade för att inte behöva använda ytvatten och för att man byggde vattentäkten i Sennan.

Torvsjön är utpekad som reservvattentäkt, men trots den rådande vattenbristen är det är inte aktuellt att ta dricksvatten härifrån i dagsläget.

Vattendomen tillåter inte de stora mängder som behövs och vattnet kräver omfattande rening.

– Att ta ytvatten innebär mer bakterier och större temperaturväxlingar jämfört med grundvatten. Det går inte bara att koppla på vattentäkten. Vi har höga krav från Livsmedelsverket och det är för att ingen ska bli sjuk, säger Kellgren.

Halmstads kommun och LBVA är ute efter mer långsiktiga alternativ som kan ge en total kapacitet på 60 000 kubikmeter vatten per år. Då är Bolmen det enda alternativet. För Sveriges tolfte största sjö finns redan en vattendom som Sydvatten inte nyttjar fullt ut.

– Vi för diskussioner med Sydvatten om att få använda vatten från Bolmen. Men det är långa perspektiv på så stora infrastruktursatsningar. Jag, som är optimist, skulle säga att det rör sig om minst tio år.

Miljöbalken ska följas, tillståndsansökningar ska skickas in, markägare kontaktas - och det behöver byggas fem mil långa vattenledningar från Bolmen till Eldsberga.

– Det är långt men inte omöjligt, menar Henrik Kellgren.

ANNONS
ANNONS