Tillgänglig polis prisad för sitt samarbete

Polisen Thomas Turesson arbetar över myndighetsgränserna. Nu prisas hans tillgängliga och flexibla sätt att samarbeta med socialförvaltningen.

ANNONS
|

MST international hyllar vid sin europeiska konferens i Malmö senare i vår Thomas Turesson för hans ovärderliga insatser för att hjälpa socialförvaltningens team i Halmstad.

En polismans handfasta möjligheter att ingripa och förmedla erfarenheter har utvecklats till ett starkt komplement till tjänstemännens traditionella verktygslåda.

–Han har aktuell information från fältet. Vi har stor hjälp ifrån honom med att uppdatera oss, till exempel om droger. Han kan också agera när vi stöter på det vi kallar ett ”safe house”, en plats där ungdomar tillåts vara och ta droger. Vi tar hjälp om vi ser att det är ett återkommande ställe. När polisen kommer dit och stör får det effekt, beskriver teamledaren Jenny Langguth.

ANNONS

När Thomas Turesson fick höra talas om priset trodde han först att teamet skojade med honom:

–Jag lägger ned mycket tid och svarar alltid i telefon, även på min fritid. Jag vill gärna hjälpa till och har tagit på mig extra arbetsuppgifter. Vi har ju ingen vård att erbjuda inom polisen, men jag vill ju nå fram till att man inte ska behöva rapportera de här ungdomarna. Jag vill ju att samhället ska fungera. Det är kul att få ett kvitto på att folk uppskattar det man gör, kommenterar Thomas Turesson det kommande priset.

Att det är just han som hamnat i den här nyckelpositionen handlar till avgörande del om hans personlighet. Men allt började med polisens dåvarande ungdomsgrupp, där Thomas Turesson ingick:

–Vi brukade träffas och bolla frågor med dem. Thomas har alltid varit lätt att nå. Han är väldigt engagerad i ungdomar och droger. Han har varit en stor hjälp under alla år, säger Jenny Langguth.

Som polis har han insyn i en värld som väldigt många föräldrar inte inser existerar.

Allt med narkotika, som poliser brottas med dagligen, är troligen helt främmande för de allra flesta föräldrar.

–Det jag tycker är ganska basic är kanske som från en helt främmande värld för en vanlig mamma och pappa. Därför kan jag hjälpa dem tolka signaler och vara om farliga miljöer.

ANNONS

Ungdomsgruppen bildades som ett försök för nästan tio år sedan. Den permanentades ett år senare. I dag arbetar Thomas Turesson som chef i en spaningsgrupp som fortfarande har ett starkt fokus på unga.

Han lägger stor del av sin arbetstid på kontakter med andra organisationer, inte bara socialförvaltningen. Han samverkar och informerar bland annat i skolor.

–Jag kan inte komma till alla klasser som frågar efter det. Men jag försöker kompensera det genom att träffa rektorer, vara med på lärares arbetsplatsträffar och i hälsovårdsteamen och försöka rusta dem genom att ge dem mer kött på benen.

Han ser ett stort problem i debatten kring att legalisera användning av vissa droger.

–Ja-sidan är bättre än Nej-sidan på att ta fram argument. Många har ganska dålig bild på för och emot. Det förekommer väldigt mycket falska argument, så jag försöker vara en slags motpol till den utvecklingen.

Även om mer information går från polisen till socialförvaltningen än tvärtom ser han ändå en stor nytta med ett fördjupat samarbete:

–Jag får ändå information som vi har nytta av. Vi får signaler på vad som är på gång, om det finns något vi behöver titta närmare på.

ANNONS