Tiger slog ryss på Hotel Tylösand

Tiger Hillarp Persson var den ende som lyckades vinna mot förhandsfavoriten Maxim Turov på Deltalift Open 2017.

ANNONS
|

Fem spelare tog 6,5 av 8 möjliga poäng när Deltalift Open, finalturneringen i Sveriges Grand Prix i schack, avgjordes på Hotel Tylösand i helgen.

Trots att alla fem kan ses som vinnare så korades Tiger Hillarp Persson, som var ensam om att vinna mot den ryske förhandsfavoriten Maxim Turov, till turneringsvinnare med hjälp av särskiljningspoäng. Ralf Åkesson blev tvåa och fjolårsvinnaren Hans Tikkanen kom på tredje plats. Maxim Turov blev fyra och Jonathan Westerberg femma.

Ett av de viktigaste partierna i turneringen blev finalronden mellan Tiger Hillarp Persson och Hans Tikkanen. Ingen av spelarna ville vika ned sig, men partiet slutade i remi efter flera timmars hård kamp där det till slut bara återstod två kungar på brädet.

ANNONS

Båda spelarna har flertalet SM-titlar i bagaget och har mött varandra många gånger förut. Det gör att de kan varandras spelstilar innan och utantill, och försöker hela tiden söka efter små marginaler för att överlista den andre. Men det säger en hel del om schacksportens vänskapliga karaktär att de båda spelarna laddade upp inför partiet genom att äta lunch tillsammans.

– Man är vänner innan och efter matchen. Men man har inga problem att ställa om när det väl är match, säger Hans Tikkanen.

Tiger Hillarp Persson håller med, och trots att han hade ett litet initiativ i partiets slutskede var han nöjd med remin.

– Man kan säga att han (Tikkanen) brukar ha en prenumeration på att vinna mot mig. Han är den som jag har förlorat mot flest gånger genom åren, så det här kändes bra, säger turneringsvinnaren.

Den högrankade ryssen Maxim Turov, vinnare av 15 internationella storturneringar, grämde sig inte över att hamna på samma slutpoäng som fyra andra spelare i Deltalift Open.

– Det här är en trevlig turnering i en fin stad, och för mig är detta en semester. För tio år sedan hade det varit en helt annan sak, men nu för tiden spelar jag bara schack för att det är roligt, säger Maxim Turov.

ANNONS

Vad anser du om den svenska schackeliten, som du nu har tampats mot i tre dagar?

– Jag har mött dem massor av gånger tidigare. I schack spelar det ingen roll om du är svensk, norsk eller rysk. Nivån på spelet är lika hög här som i Ryssland, säger Maxim Turov.

– Förresten, kan man bada på den här stranden?

Det är lite för kallt än så länge. Men det är säkert inga problem för en ryss.

– Haha, nej. Det måste vara minst tjugo grader i vattnet om jag ska hoppa i, säger Maxim Turov, som är född och uppvuxen i Gukov strax öster om gränsen till Ukraina.

Dennis Wallin hamnade på plats 31 och blev bästa hallänning med fem poäng, vilket också innebar att han blev distriktsmästare för tredje gången.

– Jag är glad för DM-titeln, och nöjd med min remi mot Christian Jepson (internationell mästare). Jag analyserade partiet med dator efteråt och det visade sig att jag lyckades hitta de bästa dragen under partiet, säger Dennis Wallin.

Bland övriga hallänningarna utmärkte sig Hans Klement, Johnny Johansson, Olof Magelius och Magnus Lindhe, samtliga med 4,5 poäng och bara en halv poäng efter Dennis Wallin.

Magnus Filipsson, ständig turneringsledare för Deltalift Open, sammanfattar årets turnering som en succé.

ANNONS

– Det blev 197 deltagare, varav 7 stormästare och totalt 20 spelare med någon form av mästartitel. Det är en av de högst rankade Deltalift-turneringarna som vi har arrangerat någonsin, säger Magnus Filipsson.

– Framförallt är det kul att sidoturneringen Harplinge Mini Open växer för varje år. Det är där som juniorerna visar framfötterna, och i år deltog 53 spelare i den turneringen, säger han.

Deltalift Open drar nytta av att vara den åttonde och sista anhalten i Sveriges årliga Grand Prix.

– Grand Prix har blivit väldigt populärt. Många föreningar ansöker om att arrangera egna delturneringar, men det ställs höga krav, bland annat när det gäller summan på prispengarna. Vi är glada att kunna uppfylla de kraven, säger Magnus Filipsson.

Övriga titlar i Deltalift Open 2017:

Bästa damspelare: Nina Blazekovic

Bästa junior: Tom Rydström

Bästa veteran: Lars Blomström

Vinnare Harplinge Mini Open: Andreas Fureby och Benjamin Olsson

Hela resultatlistan Deltalift Open 2017.

Totalvinnare Grand Prix 2017:

1. Hans Tikkanen

2. Jonathan Westerberg

3. Axel Ornstein

Mer läsning för schackentusiasten:

Läs det långa reportaget "Schackets Grand Prix avgjordes i Halmstad" från 2016.

Läs intervjun med Dennis Wallin om hans matcher mot världsmästaren Magnus Carlsen.

ANNONS