Temavecka mot kränkningar ska öka tryggheten

Otrygga elever och nedsättande sexuella kommentarer i korridorerna ledde till ett ökat arbete mot kränkningar på Sannarpsgymnasiet. Denna vecka har ägnats åt föreläsningar och diskussioner.

ANNONS
|

I höstas märkte skolans personal att allt fler elever kände sig kränkta och otrygga och utsattes för både sexism och rasism.

– Vi jobbar med likabehandlingsplan och elevforum som alla skolor ska, men kände att vi behövde göra mer, säger rektor Cecilia Ek.

I början av året bjöd skolan in elever och vårdnadshavare till dialogmöten, där Dramalogen spelade upp autentiska fall av kränkningar som man sedan diskuterade kring. Dessutom har skolan under hela den gångna veckan satt fokus på kränkningar via olika föreläsningar och workshops.

– Vår målsättning med den här veckan är att fler får upp ögonen för hur illa man kan göra andra, att tryggheten ska öka och att det blir ett bättre klimat på skolan, säger Cecilia Ek.

ANNONS

Donjeta Neziri och Elias Rispling som går andra året på skolan har inte själva utsatts för kränkningar men är medvetna om att det förekommer.

– Vi har pratat om det i klassen eftersom det är flera som utsatts av killar som visslat och kommit med kommentarer, berättar Donjeta.

De tycker att skolan varit snabba på att vidta åtgärder.

– Det har varit mycket kommentarer från gäng som samlats på bänkarna vid kiosken. Då flyttade skolan bänkarna direkt, säger Elias.

Sara Johnsson och Oliver Håkansson som började på Sannarpsgymnasiet i höstas tycker att det är bra att skolan har agerat i frågan.

– Jag tror att det kan leda till att man tänker ännu mer på hur man är i offentliga sammanhang och hur andra uppfattar det man säger. Man har lärt sig mycket den här veckan, för skolan gör detta på ett roligt sätt, säger Sara.

Vad hoppas ni att veckan ska leda till?

Bättre stämning och att fler får upp ögonen och tänker efter innan de öppnar munnen, säger Elias.

– Och kanske att fler vågar ingripa och stå upp för dem som utsätts, säger Oliver.

Den förhoppningen delas av Pontus Lundin, Tuva Rönntoft och Sally Sivertsson från Samhäll Europa årskurs 3 som under fredagen höll en workshop med HBTQ-frågor i fokus.

ANNONS

– Jag hoppas att alla blir bättre på att tänka att även den minsta lilla dumma kommentar kan skada någon annan, säger Sally.

– Det handlar om att göra ett aktivt val varje dag, säger Pontus.

Cecilia Ek tillägger att arbetet mot kränkningar inte är slut i och med att temaveckan är det.

– Detta är ett startskott. Vi är igång och nu gäller det att hänga i och hålla ut. Eleverna ska kunna känna sig trygga och få vara den de är.

ANNONS