Lämnar. I fem år har Ulf Andersson varit chef för Halmstads teater. Nu har han blivit utköpt av arbetsgivaren.
Lämnar. I fem år har Ulf Andersson varit chef för Halmstads teater. Nu har han blivit utköpt av arbetsgivaren.

Teaterchefen köps ut med tio månadslöner

Ulf Andersson, chef för Halmstads teater, lämnar sin tjänst med omedelbar verkan sedan Destination Halmstad köpt ut honom med tio månadslöner.

ANNONS
|

– Jag var beredd att fortsätta på Teatern. Men jag ville att Destination Halmstads vd Johan F Lundberg skulle förklara sitt agerande mot mig den senaste tiden. Han vägrade och svarade bara att vi har olika uppfattningar. Nästa dag fick jag ett erbjudande om avgångs­vederlag, förklarar Ulf Andersson.

När Hallandsposten ringer upp honom för att få bekräftat att han lämnar Teatern befinner han sig i Skåne. Han vill inte gå in på detaljer kring motsättningarna mellan honom och Johan F Lundberg. Men han har haft stöd av sitt fackförbund i samtalen med arbets­givaren.

Ulf Andersson har arbetat som teaterchef i Halmstad sedan augusti 2011. Under det senaste året har han varit öppet kritisk till hur teaterns huvudman Destination Halmstad har sett på Teaterns roll och framtid.

ANNONS

Hösten 2015 drabbades Ulf Andersson av högt blodtryck, som av läkare bedömdes som arbetsrelaterat, och han blev sjukskriven fram till sommaren i år.

–Jag har sedan varit inne och jobbat i perioder. Men i höstas var jag sjukskriven av helt andra orsaker. Jag kom tillbaka och började arbeta förra måndagen. Då ville jag att all gammal skit mellan mig och Johan F Lundberg skulle redas ut så att vi kunde gå vidare. Men så blev det alltså inte.

Ulf Andersson är för tillfället ledig. Han fortsätter att jobba med Gatuteaterfestivalen. I övrigt har han inga konkreta planer för framtiden.

– Det här kom plötsligt. Jag har inte riktigt hunnit smälta det ännu. Det är på ett sätt väldigt tråkigt, men på ett annat skönt att slippa käfta varje dag. Däremot är det tragiskt för Teaterns utveckling att politikerna har valt att låta den ligga kvar under Destination Halmstad i stället för att flytta den till kulturnämnden, menar han.

Ulf Andersson sade i en intervju med Hallandsposten den 13 januari i år att Destination Halmstad ställer motstridiga krav på honom som chef för Teatern: ”Det senaste året har Destination Halmstad höjt hyrorna till nivåer som innebär att lokala kulturaktörer inte längre har råd att hyra in sig på Teatern. Samtidigt ska jag följa bolagets ägardirektiv som säger att Halmstads teater ska vara en levande plats för kultur, nöjes- och konferensverksamhet till gagn för föreningslivet, allmänheten och näringslivet i kommunen.”

ANNONS

Kulturnämnden begärde tidigare i år att få ta över driften av Halmstads teater från kommunens destinationsbolag. När kommunledningen tidigare i år nekade detta var kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Grafs (M) förklaring: ”Teaterns intäkter täcker inte kostnaderna oavsett om den drivs i förvaltningsform eller bolagsform. Däremot får bolaget göra förlustavdrag vilket inte förvaltningen kan göra.”

Johan F Lundberg bekräftar att det träffats en överenskommelse med Ulf Andersson.

–Vi är överens om att han ska avsluta sin anställning som chef för Halmstads teater. Det är en ömsesidig överenskommelse. Mer än så vill jag inte säga.

Lina Siljegård har varit tillförordnad chef för Teatern under Ulf Anderssons sjukskrivning. Johan F Lundberg säger att det ska rekryteras en permanent ny chef. Men han vill inte gå in på om tjänsten ska annonseras ut.

– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Uppgörelsen med Ulf Andersson skrevs under i går (på tisdagen). Eftersom vi har en person på tjänsten så är det ingen jättebrådska, säger han.

ANNONS