Svårt fylla platser på frivillig värnplikt

När det är premiär för den nya, frivilliga värnplikten är det inte som förr hundratals som köar vid grindarna. På FMTS och Lv 6 har nu sammanlagt 26 ryckt in – men behovet var egentligen mer än dubbelt så stort.

ANNONS
|

Sex år har gått sedan de sista värnpliktiga muckade i Halmstad. Sedan dess har i stället yrkessoldater utbildats på regementet och flottiljområdet.

Som ett alternativ till att bli soldat och skriva på ett tjänstgöringskontrakt på ett visst antal år – där man även kan skickas på utlandstjänst – införs nu en frivillig värnplikt där man efter utbildning blir placerad i de nationella insatsstyrkor som ska försvara Sverige.

– Det har gått trögt att få tillräckligt många sökande, säger överstelöjtnant Jan Dorf, stabschef på FMTS (Försvarsmaktens tekniska skola).

– Vad det beror på kan man ha olika teorier om, men jämfört med för fem år sedan ser ju arbetsmarknaden för unga ljusare ut. Dessutom har högskolorna fått fler platser i höst, så konkurrensen är hård, menar Jan Dorf.

ANNONS

En av de blivande specialister och gruppchefer som i går fick ut sin militära utrustning på FMTS är Agna Beslija från Växjö. Hon och de andra ska nu ligga inne i elva månader.

– Jag gick ut gymnasiet förra året och har sedan dess jobbat på restaurang som barista, säger hon och går igenom säcken med olika typer av handskar, bälten, kläder och skor.

Hon berättar om sina planer att i framtiden studera säkerhetspolitik och hur hon ser det närmaste året som en bra grund för att ta reda på vad ämnet handlar om.

– Jag är också jättetaggad inför att få samarbeta i grupp och testa mina gränser. Jag tror att de flesta pallar för mycket mer än de tror, säger Agna Beslija, som förberett sig med styrketräning och löpning inför militärtjänsten.

– Min mamma var först väldigt negativ till det här. Hon kom till Sverige som flykting från krigets Bosnien och förknippar soldater med en massa dåligt, men jag har lugnat henne med att jag inte ska ha fokus på att döda folk.

Agna säger också att förmånerna är ”helt okej” med fri mat och logi, 4 500 kronor i månaden skattefritt, en fri hemresa varannan vecka och en utryckningsbonus på 50 000 kronor skattefritt.

ANNONS

– Förhoppningen är att de som trivs fortsätter som soldater eller går officersutbildning, säger Jan Dorf.

Bland specialisterna på FMTS finns sådana som ska bli allt från kockar till mekaniker.

– Men för att få sökande har vi inte kunnat ställa krav på förkunskaper. Det är svårt nog att få tag på unga med körkort i dag, säger flottiljförvaltare Stefan Nordgren.

I september ska 84 meniga rycka in i Halmstad för nio månaders utbildning, men hittills är bara 26 personer klara för de platserna.

ANNONS