Henrik Olsson från Securitas är en av de ordningsvakter som varje eftermiddag brukar patrullera på Stadsbiblioteket. Bild: Jari Välitalo
Henrik Olsson från Securitas är en av de ordningsvakter som varje eftermiddag brukar patrullera på Stadsbiblioteket. Bild: Jari Välitalo

Stökiga unga måste avvisas

På ett par veckor har ordningsvakten Henrik Olsson lärt sig namnen på de flesta ungdomar som brukar hålla till på Stadsbiblioteket. – Med tanke på att det rör sig om barn måste alla få en ärlig chans att skärpa sig, säger han.

ANNONS
|

Henrik Olsson är en av de ordningsvakter från Securitas som brukar komma till Stadsbiblioteket om eftermiddagarna, när skolorna har slutat och många ungdomar samlas i lokalerna.

– De som stör ordningen här är i regel 12–14 år, så det handlar faktiskt om barn. Det är viktigt att väga in när man jobbar med den här typen av problem, säger han och förklarar att mycket av hans arbete går ut på att få igång en dialog.

– Jag pratar med dem om varför man måste rätta sig efter vissa regler om man ska vara här. Många av dem lyssnar när de känner igen en och man lyckats bygga upp en kontakt, menar Henrik Olsson och pekar på att det värsta kaoset har avtagit sedan ordningsvakterna sattes in igen för ett par veckor sedan.

ANNONS

– Skillnaden är tydlig mot i mitten av november.

Läs även: Ordningsvakterna tillbaka på biblioteket

Redan efter sommaren anlitade Stadsbiblioteket ordningsvakter under en dryg månad, men försökte sedan jobba med problematiken på andra sätt.

– Det var efter att läget urartat under höstlovet som vi togs in igen, säger Henrik Olsson.

Han betonar att de alltid först försöker tala de unga till rätta om de stör andra, men medger att det ibland inte räcker.

– Vi förklarar hur betydelsefullt det är att visa hänsyn, men det händer att vissa struntar i det. Håller de då på att utrycka sig otrevligt och medvetet provocerar har vi inget annat val än att se till att de lämnar lokalerna, säger han och tillägger:

– Men vi sköter det alltid värdigt. Vi anpassar oss till att det rör sig om barn och inte berusade vuxna som bråkar på krogen.

Medan vi vandrar runt bland bokhyllorna visar Henrik Olsson oss att Stadsbiblioteket är fullt av gymnasieungdomar och studenter som gör grupparbeten eller pluggar inför tentor.

– Vi måste trots allt se till att de får sköta sina studier i lugn och ro, utan att störas av högljudda barn som springer runt och bråkar. Samma sak gäller förstås alla som besöker bibblan.

ANNONS

På frågan om vilka reaktioner de möter från låntagare säger Henrik Olsson att det har varit blandat.

– Både småbarnsföräldrar och pensionärer kommer fram och frågar varför det går vakter på biblioteket. De undrar om det här har blivit en osäker plats.

– Samtidigt får vi höra mycket positivt, som att det känns tryggare när vi är här.

Själv tycker han nu att det är bra att personal från det kommunala kulturhuset på Fredsgatan, Nolltrefem, kommer till Stadsbiblioteket för att få ungdomar intresserade av verksamheten där.

ANNONS