Bild: Samhall
Bild: Samhall

Stort missnöje bland städare på Samhall

Missnöjet bland Samhall­anställda i Halland är stort, men facket kan ingenting göra. Personalen är med i fel förbund.

ANNONS
|

– Jag har aldrig sett så många felorganiserade som på Samhall i Halland, säger klubbordföranden Hans Abrahamsson på Fastighets.

Flera Samhallanställda som har städuppgifter upplever situationen på Samhall som mycket dålig. Samtliga har dock avböjt att vara med i tidningen då de är rädda att arbetsgivaren kan identifiera dem och att det ska leda till uppsägning.

Några av de anställda har pratat med sitt fackliga ombud på arbetsplatsen men upplever att inget händer.

Läs även:Chefen: ”Kan vara någon som inte klarar av det”

Problemen på Samhall är dock större än så. Väldigt många av de som städar för Samhall är anslutna till IF Metall, ett fackförbund som inte har städ som sitt avtalsområde. Flera har ringt upp IF Metall för att få hjälp men facket får inte förhandla eller ens diskutera klagomålen med arbetsgivaren.

ANNONS

– När de ringer mig kollar jag först vad de har för medlemskap. Jag ber dem kontakta klubben på Samhall och säger att de måste vända sig till Fastighets, säger Tony Stanè, ombud på Samhall för IF Metall.

–  Det enda jag kan göra är att prata med dem och ge dem rådgivning. Det har de fått höra mer än en gång, säger han.

När Fastighets klubbordförande på Samhall får höra att många är frustrerade ger han liknande svar.

– Jag skulle kunna hjälpa dem men företaget har hävdat att jag inte har förhandlingsmandat, säger Hans Abrahamsson.

I vilket fack ska de som städar på Samhall vara med i?

– De har tre fackförbund att välja mellan: Seko, Kommunal och Fastighets. I nio fall av tio är det Fastighets de ska vara med i, säger Hans Abrahamsson och tillägger att de brukar rekommendera dem som städar kommunalt att gå med i det förbundet.

Ska bemanningsanställda behöva byta fack varje gång de skickas till en ny arbetsgivare?

–  Nej, man ska inte behöva byta fackförbund flera gånger per år, det är orimligt. Jag brukar säga till nya på Samhall att de ska se var de hamnar på sikt. Tanken med Samhall är ju att vi ska få prova på lite olika arbetsplatser, säger Hans Abrahamsson.

ANNONS

Enligt både Tony Stanè och Hans Abrahamsson handlar facktillhörigheten mycket om identitet. Man kan ha varit ”metallare” sedan många år och slitit ut sig på fabrik och då blivit placerad på Samhall och skickas ut på andra arbetsuppgifter.

– Avgiften till Fastighets är runt hundra kronor dyrare, det är där skon klämmer för många, säger Hans Abrahamsson och förklarar att i deras medlemskap ingår bland annat hemförsäkring.

Vad kan hända om man är med i fel fack och fel a-kassa?

– Om du städat de sista fem åren och är med i IF Metalls a-kassa och blir arbetslös får du inga pengar av a-kassan. Men detta är ingen direkt risk för dem som arbetar på Samhall, där blir man bara uppsagd om man missköter sig, säger Hans Abrahamsson.

Vad ska de anställda göra åt sin situation?

– Vill du ha en förändring ska du gå med i Fastighets. Annars gör företaget som de vill, säger Hans Abrahamsson.

ANNONS