Vill satsa. Vänsterns förstanamn Tania Bengtsson, mitten, presenterade i går partiets valprogram för kommande år tillsammans med partikollegerna Boel Heed, Marianne Norell, Axel Wigforss samt Ulrika Östberg och Jan Berg som dock hamnade utanför bild.
Vill satsa. Vänsterns förstanamn Tania Bengtsson, mitten, presenterade i går partiets valprogram för kommande år tillsammans med partikollegerna Boel Heed, Marianne Norell, Axel Wigforss samt Ulrika Östberg och Jan Berg som dock hamnade utanför bild.

Stora satsningar om V får makten

Fri busstrafik, sänkt vinstkrav på Hem, ökat krav på HFAB att bygga hyresrätter och mer personal i omsorgerna. Det är något av allt Vänstern vill göra kommande år. Behövs det, blir det en skattehöjning.

ANNONS
|

Då Vänstern i går presenterade sitt kommunpolitiska program för nästa mandatperiod lade man föredragningen i medborgarcentrum på Andersberg. En punkt handlar nämligen om att, i stället för det föreslagna kontaktcentret för medborgarna, införa medborgarservice även på Vallås, i Getinge och Oskarström.

– Kontaktcenteridén gillar vi inte. Vi vill ha ut servicen på orterna och skapa mötesplatser dit politikerna kan åka för att ha dialog med invånarna, säger Marianne Norell.

Valmanifestet på 39 sidor innehåller allt som partiet vill se kommande år. En del är enkelt att genomföra, annat gigantiskt och till stora summor. Än finns inga pengar budgeterade.

– Vi kommer med ett budgetförslag. Det är klart att alla idéer inte går att genomföra nu, men man måste ha visioner. Vissa investeringar ger också mycket tillbaka, säger Tania Bengtsson.

ANNONS

Viktigast av allt är att ”Halmstad är inte till salu”, inga vinster i välfärden. Valfriheten finns i kommunala verksamheter med hög kvalitet. Förskolornas barngrupper ska minskas och alla barn som behöver ska ha rätt till 30 timmar i veckan.

Bostadsbyggandet måste få fart. Därför bör kommunen ta sitt ansvar och HFAB bygga fler hyresrätter till rimliga hyror. Dessutom vill V ha en kommunal bostadsförmedling.

– Och så måste man sluta med differentierade hyror där hyresgäster i centrum får betala så mycket mer. Det måste vara möjligt att bo centralt, även om man inte har gott om pengar, säger Marianne Norell.

– Ta bort flygplatsen och lägg inga pengar på stora vägbyggen som Hamnleden. Satsa i stället på fri kollektivtrafik i Halmstad, fortsätter hon.

Vinstkravet på Hem, Halmstad Energi och Miljö AB, ska minskas från dagens sju procent till fyra. Men bolaget ska satsa ännu mer på förnyelsebar energi.

– Halmstad bör ha en egen biogasanläggning och vi ska inte importera sopor från Irland. Vi i V har en annan syn på bolagen. De är allmännyttiga och ska underlätta och förbilliga för invånarna. Det går för sakta på miljösidan, säger Norell.

Vänstern är ett feministiskt parti, slår Tania Bengtsson fast. Lönerna ska upp för de lägst betalda genom en jämställdhetspott. Självförsvar för flickor och satsning på yrkesutbildningar för undersköterskor som får ut fler i arbete, är också med.

ANNONS

– Självförsvar är så mycket mer än försvar. Det handlar om att som tjej ta plats med stärkt självkänsla, förklarar Tania Bengtsson.

I övrigt kommer gamla favoriter ur tidigare val med som sextimmars arbetsdag, full sysselsättning och rätt till heltid. Hemvårdsbidraget ska återinföras och frekvensen för de äldres dusch, städ och bäddbyten utökas.

– Kommunen har resurser, hundratalsmiljoner att använda. Vi måste återställa det alliansen snålat in på med sina omprövningar/besparingar, säger Marianne Norell.

En skattehöjning är ingen omöjlighet för att finansiera.

– Halmstad är en lågskattekommun. Det har försämrat välfärden. Vi höjer hellre skatten än skär i omsorgen, summerar Norell.

ANNONS