Experimentvilja för stora och små på Forskarfredagen. Bild: Johnny Samuelsson/arkiv
Experimentvilja för stora och små på Forskarfredagen. Bild: Johnny Samuelsson/arkiv

Stora och små forskare intar bibblan

I helgen bjuder stadsbiblioteket i Halmstad in till Forskarfredag som, trots namnet, pågår i dagarna två. Det blir fullt hus och massor av aktiviteter i samband med Kulturnatta.

ANNONS
|

Är roboten verkligen människans bästa vän? Den frågan får sitt svar på fredagnär forskare från Högskolan i Halmstad håller populärvetenskapliga presentationer i bibliotekscafét under Afterworkliknande former.

På lördagenär det även barn och ungas tur att inta bibblan i vetenskaplig anda.

Ett dragplåster för de mindre utforskarna är experiment- och uppfinnarklur med sommarlovsmorgons Andrea Pettersson och Malin Yngesson, kända för sina superhjälteexperiment.

Vetenskapskommunikatör Charlotte S Helin är inblandad i flera av lördagens programpunkter. Hon vet att vetenskap är roligt och viktigt i alla åldrar.

– I dag är kunskapsmängden så stor och det är svårt att sortera. Det är därför vi vill gå ner till grunderna. Tillåter man sig att ta in de grundläggande sammanhangen så blir det lättare att ta in annan kunskap, säger hon.

ANNONS

Charlotte S Helin hoppas att många ska komma till Safaribussen som står parkerad utanför biblioteket under lördag förmiddag. hon utlovar roliga aha-upplevelser för barn från tio år.

– Man får gå på en brygga av glas, kolla på roliga kryp, testa att bränna sig, ja det händer massor av roliga saker, säger vetenskapskommunikatören som under lördagen även håller en förläsning om Marie Curie, kemist, fysiker, tvåfaldig Nobelpristagare – och en fascinerande person.

– Hon var extrem på alla sätt. Extremt begåvad, hängiven och uthållig, en osannolik person i alla avseenden.

ANNONS