Ser ljuset. Småföretagarna i Halland tillhör de mest optimistiska i landet, visar årets Småföretagarbarometer. Thomas Jansson och Marie Axtelius, båda från Företagarna, Johan Granlund och Annette Andersson, båda från Swedbank, samt Martin Siljegård, Halmstad Golfarena, delar intrycken från barometern.
Ser ljuset. Småföretagarna i Halland tillhör de mest optimistiska i landet, visar årets Småföretagarbarometer. Thomas Jansson och Marie Axtelius, båda från Företagarna, Johan Granlund och Annette Andersson, båda från Swedbank, samt Martin Siljegård, Halmstad Golfarena, delar intrycken från barometern.

Stor optimism hos länets småföretagare

Hallands småföretagare är några av landets mest positiva. Optimismen inför det kommande året pekar på fler jobb, mer investeringar och ökande orderböcker.

ANNONS
|

Det är inga stora orosmoln på småföretagarnas himmel. De som finns handlar till stor del om oro för utvecklingen i omvärlden, rädsla för ökade skatter och svårigheterna med att få tag på arbetskraft.

Men för att följa vädertemat så är det tveklöst ett högtryck i antågande. Årets Småföretagarbarometer från Swedbank, Sparbankerna och Företagarna spår så bra väder att det nästan saknar motstycke.

–Länet mår bra, det blir fortsatt tillväxt, konstaterar Johan Granlund, småföretagschef på Swedbank.

Småföretagarbarometern baseras på intervjuer med 4 000 företrädare för det privata näringslivet med 1-49 anställda. Hallands andel i barometern bygger på uppfattningar hos 162 företag i länet. Småföretagen är en tillväxtnyckel. Det är i företagen med mellan noll och nio anställda som flest jobb skapas.

ANNONS

– 35 procent av företagen i länet har tvingats tacka nej till order. I hälften av fallen beror det på att man redan har mer att göra än man hinner med, fortsätter Johan Granlund och förklarar att allt sammantaget i rapporten pekar på att vi är på väg in i en högkonjunktur.

Bara i Jönköpings län kan man hitta företagare med ännu starkare tro på expansion under det kommande året. Där är andelen 77 procent, i Halland och Värmland tror 75 procent på goda expansionsmöjligheter. I riket som helhet ligger den siffran på 70.

Småföretagarbarometern visar att Halland, sett över lång tid, i huvudsak följer utvecklingen i riket. Avvikelserna i statistiken är ofta till det bättre. I årets undersökning ser landets småföretagare svårigheten att få tag på lämplig arbetskraft som det enskilt största tillväxthindret. Oron i länet för det är något mer uttalad än i riket som helhet.

– De största bristerna syns inom hantverksyrkena. Det är till exempel otroligt svårt att få tag på plåtslagare, elektriker och snickare. Utbildningssystemet och det ungdomarna vill utbilda sig till har inte gått hand i hand. Man ser en flaskhals där, beskriver Företagarnas regionchef i Halland, Marie Axtelius.

Martin Siljegård, vd för expanderande Halmstad Golfarena, håller med om beskrivningen. Anläggningen ska byggas ut, men...

ANNONS

– Vi ligger flera veckor efter i tidsschemat, det finns inga snickare.

FAKTA: Företagarnas framtidstro i siffror

  1. 75% – så stor andel av de tillfrågade företagarna i länet ser goda expansionsutsikter.
  2. 27% – så många tror att svårighet att hitta lämplig arbetskraft blir det största tillväxthindret.
  3. 11% - så stor andel av de tillfrågade vill inte växa.
  4. 2% - så liten andel tror att ränte- och valutakostnader utgör en konjunkturrisk.
ANNONS