För och emot ny skola i Steninge. Tove Bergman (MP) och Krissi Johansson (S)
För och emot ny skola i Steninge. Tove Bergman (MP) och Krissi Johansson (S)

Steningeskola ska byggas trots pengabrist

Det ska byggas en ny skola i Steninge, trots att det inte finns några pengar anslagna i årets budget.

ANNONS
|

Moderaterna, Centern, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i barn- och ungdomsnämnden vill att kommunstyrelsen går vidare med det omdiskuterade projektet, som omfattar skola plus förskola.

Det beslutade man vid nämndens sammanträde på onsdagen.

– Det kommer att krävas ett tilläggsanslag på cirka 25 miljoner kronor eftersom det bara finns pengar anslagna i årets budget för en förskola med fyra avdelningar, säger Tove Bergman (MP), ordförande i nämnden.

– Om man inte bygger nytt hade man fått renovera den gamla skolan, menar hon.

På grund av brister i arbetsmiljön i Steningeskolans befintliga lokaler är de 54 eleverna i årskurserna F-3 sedan höstterminen 2016 evakuerade till Plönningeskolan.

ANNONS

En ny skola i Steninge beräknas enligt kommunens prognos ha cirka 50-75 elever i de fyra årskurserna F-3.

Det är för lite, enligt barn- och ungdomsförvaltningens tjänstemän, som menar att skolor med mindre än 100 elever har svårt att uppfylla kraven i skolans nationella styrdokument.

Socialdemokraterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet.

– Med det här beslutet riskerar nödvändiga investeringar i fler elevplatser att få stå på vänt. Majoriteten visar bristande förmåga att agera långsiktigt och se till helheten, säger Krissi Johansson (S), vice ordförande i nämnden.

Hon tycker att en ny skola med så skört elevunderlag i Steninge klingar falskt mot bakgrund av fullmäktiges tidigare beslut att lägga ner mindre skolor.

I Femklöverns planeringsdirektiv med budget för 2013-2015 avsattes 50 miljoner kronor för att bygga en skola för årskurserna F-5 samt fyra avdelningar förskola i Steninge.

2015 fick fastighetsnämnden klartecken att genomföra upphandlingen av ny skola och förskola i Steninge.

Men när fullmäktige förra året antog det senaste planeringsdirektivet med budget för 2017-2019 enligt socialdemokraternas förslag fanns inte längre ett anslag för att bygga en skola i Steninge. Däremot fanns medel avsatta för en förskola med fyra avdelningar.

Fram tills nu har fastighetskontoret använt cirka fyra miljoner kronor till en förstudie samt projektering av den nya skolan.

ANNONS

Bygglov harbeviljats, men det har överklagats och ärendet ligger för avgörande i mark och miljödomstolen.

ANNONS