Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ska locka fler att söka. Satsningen på fler polishögskolor – eventuellt till Stephen Hwangs Högskolan i Halmstad – ska få fler att söka. Av 9 000 sökande förra året, var det bara 1 000 som klarade testerna. Bild: Roger Larsson

  Statsministerbesked om ny polishögskola

  Ett tag var det osäkert om det skulle bli fler nya polishögskolor än i Malmö, men i SVT:s partiledardebatt slog statsministern fast att det blir ytterligare en – i Borås eller Halmstad.
  – Det är roligt att han var så tydlig, säger Högskolans rektor Stephen Hwang.

  Efter beskedet i höstas att det ska starta en ny polishögskola i Malmö i januari 2019 – utöver de tre som redan finns i Umeå, Växjö och Flemingsberg i Stockholm – kom det signaler om att dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson tyckte att det räckte.

  Den som i söndags kväll följde partiledardebatten i SVT kunde dock höra hur statsminister Stefan Löfvén (S) slog fast att det ska satsas på ytterligare en polishögskola – och att det står mellan Borås och Halmstad.

  – Jag hörde inte själv just den delen av debatten, men det var ett glädjande besked, kommenterar Stephen Hwang, rektor för Högskolan i Halmstad.

  ”Senast den 15 maj vill rikspolischefen ha svar på när vi kan starta och hur många vi kan utbilda.”

  Hwang berättar att han, tillsammans med företrädare från andra västsvenska lärosäten, varit på ett möte med den nye rikspolischefen Anders Thornberg.

  – Han hade inga konkreta besked att ge oss, men konstaterade att det finns politisk enighet kring att starta en femte polishögskola. Thornbergs bedömning var därför att det kommer bli av.

  – Vi som var där fick en rak fråga om huruvida vi fortfarande är intresserade. I så fall vill han senast den 15 maj ha svar på när vi kan starta och hur många vi kan utbilda.

  Vad ska du svara rikspolischefen?

  – Det är just det svaret vi nu finslipar. Vi är väldigt positivt inställda, men vi vill också vara realistiska. Frågan är om vi ska svara höstterminen 2019 eller om vi mäktar med att dra igång redan efter årsskiftet, säger Stephen Hwang.

  Ibland har det låtit som att Borås är favorit före Halmstad, vad kan det bero på?

  – Vet inte vad sådana bedömningar bygger på. Kanske hänger det ihop med att Borås ansträngt sig länge för att få polisutbildning – de försökte redan innan den tredje polishögskolan startade i Växjö 2001 – men hittills har de inte varit lyckosamma.

  Vad har Halmstad som inte Borås har?

  – Jag har inte exakt koll på deras ansökan, men de har exempelvis inte det samarbete vi har med Försvarsmakten i Halmstad. Våra möjligheter att få tillgång till sådant som skjutbana eller avspärrade vägar där man kan träna att köra bil fort är på så sätt unika.

  – Dessutom är Halmstad länshuvudstad med allt vad det innebär när det gäller länsstyrelsen och polisorganisationen.