Staten låter Tylöns fyrplats förfalla

Regeringen har halverat Fastighetsverkets budget för fastighetsunderhåll. Det drabbar Tylön, trots att hela ön är ett byggnadsminne som inte får tillåtas att förfalla.

ANNONS
|

–Våra pengar räcker helt enkelt inte till för att ta hand om alla skyddade byggnader i statens ägo, säger Maria Nordh, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Ett skäl är att regeringen minskat Fastighetsverkets budget för fastighetsunderhåll från 320 miljoner kronor per år till 180 miljoner.

Maria Nordh säger att verket i första hand måste se till att underhålla de fastigheter där man har hyresgäster och någon verksamhet.

Om Fastighetsverket skulle hitta en eller flera hyresgäster till bostadshuset på Tylön så uppstår ett Moment 22-problem.

–För att vi ska kunna hyra ut fastigheten måste den renoveras först - och det är det vi inte har pengar till, konstaterar Maria Nordh.

ANNONS

– Vi åker ut till Tylön några gånger om året och ser till att inget är skadat. Taket på fyrvaktarbostaden är renoverat och vi har plomberat fönstren så att de inte ska blåsa sönder.

När Hallandsposten besöker Tylön tillsammans med två företrädare för Halmstads segelsällskap slås vi av känslan att ön lämnats åt sitt öde.

Stigen från bryggan upp till fyrvaktarbostaden är nästan helt igenväxt. Det är svårt att se var man sätter fötterna.

– När fyren var bemannad fanns här en gräsmatta och en köksträdgård, påpekar Stellan Nilsson och slår ut med armarna.

– En gång i tiden bodde här tre familjer och som mest fanns det 12 barn härute. De undervisades av en lärarinna som också bodde här.

Stellan Nilsson har besökt Tylön sedan han var barn och lider av att se hur hela ön långsamt förfaller.

–1968 avbemannades fyren. Sedan användes fyrvaktarbostaden som fritidsboende under en tid. Byggnaderna underhölls inte då heller. För en del år sedan rustades de upp med hjälp av den så kallade Hallandsmodellen. Men om man inte sköter underhållet regelbundet så förstörs byggnaderna snabbt.

Jan Wickbom har också ett personligt förhållande till Tylön där han varit många gånger.

– Nu var det sju-åtta år sedan jag var där senast och när jag kom dit för en tid sedan blev jag bedrövad över hur snabbt byggnaderna har förfallit. Varför kan man inte till exempel renovera husen med hjälp av ett arbetsmarknadsprojekt? undrar han.

ANNONS

Vi når fram till fyren som ståtar i all sin prakt. För några år sedan, innan Fastighetsverkets budget stympades, lades 4,5 miljoner kronor på en renovering av själva fyrbyggnaden.

–Det är den mest välrenoverade fyren i Sverige, påstår Anders Widén, en annan av Tylöns vänner, som hoppas på att fyren ska kunna tändas igen.

I samband med renoveringen lyftes glaskupolen över till fastlandet med helikopter. Men prisman som förstorade ljusskenet har aldrig satts tillbaka.

–Det finns en sådan lins hos Sjöfartsverket i Norrköping. Vi väntar bara på att Fastighetsverket ska ge klartecken om att den kan monteras på Tylöns fyr. När vi får det beskedet ska vi se till att det blir gjort, säger Anders Widén.

–På Väderöbod i Bohuslän har Sjöfartsverket gett tillstånd till att den gamla fyren får lysa med fast sken. Det vill vi att Tylöns fyr också ska göra.

Planer på att bilda föreningen Tylöfyrens vänner har inte gått att genomföra på grund av bristande intresse, enligt Anders Widén.

Fakta: Tylöns fyrplats

Fyrplatsen på Tylön anlades 1870 och fyrtornet är en så kallad täckt heidenstammare. Samma år uppfördes bostadshuset och dess uthusbyggnader. Fyren var bemannad till 1968. Därefter har den främst använts av sommargäster.

Tylöns fyrplats är statligt byggnadsminne sedan 1993, vilket innebär att fastigheterna inte får förvanskas.

Inne i bostadshuset får ingrepp inte göras i stomme, planlösning eller fast inredning som kakelugnar, spegeldörrar, snickerier med mera.

Ön med närmast omgivande vatten är naturreservat och skyddat i miljöbalken. Större delen av ön är också fågelskyddsområde där det råder landstigningsförbud mellan 1 april och 15 juli.

2012 hade ägaren till restaurang Salt slutit avtal med Fastighetsverket om att hyra ut de tre lägenheterna i fyrvaktarbostaden som bed and breakfast. Problem med att lösa vatten- och avloppsfrågan gjorde att idén inte förverkligades.

ANNONS