Stadsnätets nye vd välkomnar konkurrenter

Som försäljningschef på Svenska stadsnät tog han upp kampen om fiberkunderna med Halmstads stadsnät. Nu är Erik Eriksson själv vd för det kommunala fiberbolaget.

ANNONS
|

–Jag tror det är en fördel att jag har erfarenhet av att spela på bortaplan. Det är lätt att bli protektionistisk när man sitter på sitt eget nät, säger Erik Eriksson, som tillträdde som vd för Halmstads stadsnät den 1 juni.

På sätt och vis återvänder han till modersfamnen, eftersom han för drygt tio år sedan arbetade som affärsutvecklare på just Halmstads stadsnät. Därefter har han hunnit med sju år på Trafikverket, som levererar nätkapacitet till fiberföretag, och tre år på Teliaägda Svenska stadsnät.

– I de rollerna har jag upplevt Halmstads stadsnät som väldigt bestämt i sin uppfattning, på gott och ont. Jag har själv misslyckats med att förhandla med min företrädare på vd-stolen. Samtidigt har Halmstads stadsnät rykte om sig att vara ett väldigt framgångsrikt nät med bra leveranser, säger han.

ANNONS

Vid det senaste kommunfullmäktigemötet antogs nya ägardirektiv för det kommunala fiberbolaget. Det tidigare målet om att 90 procent av alla hushåll och företag i Halmstads kommun ska ha fiber senaste år 2020, har nu höjts till 95 procent.

– Det nationella målet är 95 procent till 2025, så det är ett tufft lokalt mål. I dag är vi uppe i 70-75 procent, konstaterar Erik Eriksson.

Under förra året drog Halmstads stadsnät fiberkablar till nästan 6 500 nya hushåll i bland annat Getinge, Holm, Snöstorp, Steninge och Söndrum. Samtidigt fick bolaget för första gången konkurrens av såväl Telia som Svenska stadsnät och IP-Only. Enligt Erik Eriksson är det dock inte troligt att Telia och Svenska stadsnät kommer fortsätta engagera sig.

– Telia ser Halmstad som ett förlorat område, eftersom Halmstads stadsnät är så dominant. Man har nu fibernät i Vallås och Söndrum, men det blir nog inte mer.

Däremot har Region Halland skrivit ett avtal med fiberföretaget IP-Only om att förse hela Hallands landsbygd med fiber. Den förre vd:n på Halmstads stadsnät var upprörd över detta och menade att det var stadsnätet som fått kommunfullmäktiges uppdrag att bygga superstråk på landsbygden i Halmstad. Den nye vd:n är lite mer pragmatisk i sin inställning till konkurrensen.

ANNONS

–Ska 95 procent av Halmstadborna ha fiber år 2020 så måste vi ta emot andra leverantörer med öppna armar. Om IP-Only hjälper till att bygga på landsbygden så är det positivt, men vi vet egentligen inte vad det står i regionavtalet eftersom det är hemligstämplat.

I Halmstads stadsnäts nya ägardirektiv står det också fortfarande att bolaget har i uppdrag att bygga ett ”stomnät” på landsbygden.

– Det närmaste året kommer det nog att bli mycket diskussioner om gränsdragningar mellan oss och IP-Only, men vi kommer säkert att komma överens. Om de säljer in sig i stora delar av ett område finns det ju ingen anledning för oss att komma dit. Då anser jag att de får ta ansvar för helheten, säger Erik Eriksson.

Han påminner också om att fiberutbyggnaden till stor del görs för att man i framtiden ska kunna erbjuda avancerade e-tjänster till alla invånare.

–Dessa tjänster måste fungera oavsett om man valt oss eller någon annan som nätläggare, och det är vår uppgift att säkra det. Personligen tycker jag det är märkligt att staten inte tar större ansvar för fiberutbyggnaden. Det här är den största infrastruktursatsningen sedan 1930-talet, men man lämnar den helt till marknadens aktörer.

Kort om: Erik Eriksson

Ålder: 51 år

Bor: Söndrum i Halmstad

Familj: Hustru, vuxen dotter och hund

Aktuell: Tillträdde som ny vd för Halmstads stadsnät den 1 juni och efterträdde då Eric Ericsson med "c".

Bakgrund: Kommer närmast från Teliaägda fiberföretaget Svenska Stadsnät, där han var försäljningschef. Jobbade dessförinnan på statliga Trafikverket och var 2006-2007 affärsutvecklare hos Halmstads stadsnät.

Kuriosa: Har varit rådgivare i infrastrukturfrågor åt dåvarande franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Om oddsen för att ha samma namn som sin företrädare: ”De är ju obefintliga. När Eric Ericsson och jag jobbade tillsammans kunde vi förstås alltid skylla på varandra”.

ANNONS