Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_JAR251
Avsmalnande väg. Håkan Ramsén anser att det här hindret är onödigt farligt för cyklister.

Ställning på ny cykelbana skapar risk för krock

Det är stor risk för olyckor på den nya cykelbanan utmed Viktoriagatan. Det menar butiksägaren Håkan Ramsén, som varnar för att det kan bli kollisioner där det smalnar av vid en metallställning.

Från sin butik Smycka Guld & Silversmide såg Håkan Ramsén redan före ombyggnaden av gång- och cykelbanan utanför hur trångt det kan bli vid rusningstid, när många cyklar till eller från skolan respektive jobbet.

– Att det står många cyklar parkerade utanför vårdcentralen gör att det kan bli extra tajt när det kommer någon äldre med rullator också, säger han och hävdar att det nu lär bli ännu värre.

Orsaken är att metallställningen som håller upp vägvisningsskyltarna över bil- trafiken på Viktoriagatan sitter fast i marken där cykelbanan numera går fram.

– De har gjort en inbuktning av kantmarkeringen för att varna cyklister, men risken är stor att en del inte upptäcker det förrän i sista stund om de har många cyklister framför sig, menar Håkan Ramsén och tillägger:

– Väjer de sent är risken för kollisioner stor.

Han förstår att man ibland får nöja sig med halvbra lösningar, men anser inte att det ska vara så vid nybyggen.

– Jag håller med om att det inte är optimalt, men efter många diskussioner sattes portalbenet upp där det stod innan cykelbanan flyttades längre ut mot vägen, säger Michael Mortensen, projektledare på Laholmsbuktens va.

– Det var ingen enkel sak att hitta en annan placering, eftersom fästet sitter djupt under markytan och att det går en stor vattenledning i närheten. Men det är möjligt att vi måste tänka om, säger han och hänvisar till teknik- och fritidsförvaltningen.

– Frågan om den här ställningen kom upp i efterhand, den var inte med på ritningen, säger gatuingenjör Magnus Eriksson.

– Nu sitter det reflexkant på den och det är en raksträcka med bra sikt. Dessutom är det upp till trafikanten att se vilka hinder som finns, förklarar han och tillägger:

– Men trafikingenjören har flaggat för att vägvisningen där eventuellt inte behövs. Kanske blir det så att den försvinner.

MEST LÄST