Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/7

  Språkintroelever fördjupar sig inom svensk politik

  För dem har demokrati inte varit en självklarhet. Nästa år får de rösta för första gången. Denna vecka får eleverna på Sturegymnasiets språkintroduktion en politisk kompass av ungdomsförbunden.

  Många av de 130 ungdomarna på språkintroduktionen har tidigare haft en helt annan bild av demokrati än den de har mött i Sverige.

  – Även om folket röstar i Afghanistan så påverkar vi ingenting. Det är mycket fusk och de som styr bestämmer allt. Här i Sverige är det folket som bestämmer, säger Ali Mortaza.

  Han har lyssnat till Victor Rundqvist som informerade eleverna om arbetet inom Centerpartiets ungdomsförbund.

  – Vi åker ut till skolor och eleverna ska veta att de kan vara med och bestämma. Dialogen med väljarna är viktig, säger Rundqvist.

  Under två dagar får skolan besök av alla riksdagspartiers ungdomsförbund som ger en bild av det politiska landskapet i Sverige. Eleverna på språkintroduktionen är nyanlända och mellan 17 och 20 år.

  – Huvudsyftet är att väcka intresse för politik. De ska få kunskap om olika partier och vad de står för, det finns också möjlighet för dem att engagera sig politiskt säger Abdullah ”Abbe” Shehadeh, hemspråkslärare och studiehandledare.

  17-åriga Mary Rose Makhoul vill utbilda sig till apotekare och har inga tankar på att bli politiker. Att vara med och påverka är däremot mycket viktigt för henne.

  – Det är viktigt att rösta. Vi ska bo i det här landet så vi måste veta vad som ska hända, säger Mary Rose, som röstar för första gången i valet 2018.

  I ett annat klassrum informerar Ung Vänsters Maja Johnsson och Henrik Malmrot. Alla partier har fått i uppgift att berätta hur de arbetar med tre frågor: skola och utbildning, jämställdhet och jämlikhet samt integrationspolitik.

  Mustafa Alnesr har inte bestämt sig för vilket parti han stödjer.

  – Jag vet inte än. Jag måste lyssna på alla partier först och höra vad de tänker kring skatter och jobb. Det är viktigt att veta hur politiker tänker innan jag kan rösta på dem.