Solrosen måste flytta säger bun

En enig barn- och ungdomsnämnd beslutade i veckan att Solrosens öppna förskola i höst ska flytta till Vallås fritidsgård.

ANNONS
|

Sedan Solrosens öppna förskola drog i gång för 30 år har det flera gånger stormat kring verksamheten. Så sent som för ett par månader sedan kom senaste hotet: flytt från nuvarande lokaler till Vallås fritidsgård.

Sedan dess har personal och föräldrar uttryckt sitt missnöje med planerna. Föreståndaren Anneli Löfquist ansåg i HP för några veckor sedan att idén är ”fullständigt vansinne, De lokalerna är ju anpassade för högstadieelever”.

Barn- och ungdomsnämnden hade ärendet uppe redan för en månad sedan men återremitterade det den gången för att hinna få in ett mer detaljerat underlag kring flytten från sin förvaltning.

Syftet med flytten är främst att bättre utnyttja kommunens lokaler eftersom fritidsgården står tom många timmar på förmiddagarna innan fritidsbarnen kommer.

ANNONS

Inför Barn- och ungdomsnämndens möte i måndags hade föräldrarna till öppna förskolans många barn uppvaktat politikerna med en protestlista under rubriken ”Låt Solrosen få vara kvar i sina nuvarande lokaler”.

Men så blir det alltså inte.

- Nämnden var enig. Vi tycker att vi nu har fått de svar vi behövde från förvaltningen för att fatta ett bra beslut. Vi tror att det finns flera fördelar med den här lösningen, säger nämndordförande Inger Larsson (FP).

Som exempel på fördelar nämner hon öppet fem dagar i veckan istället för fyra och möjlighet till ännu fler utnyttjandetimmar för barnen i lokalerna.

En oro från personal och föräldrar har varit just att dela lokal med så mycket äldre barn eftersom man då behöver ställa om lokalerna från de yngres behov för att sedan passa de äldrebarnen varje eftermiddag.

Föräldrarna har heller inte delat politikernas syn på öppettiderna, vilka föräldrarna sett som generösa. Flera föräldrar har också förutspått ett minskat deltagande på öppna förskolan om verksamheten flyttar.

Inger Larsson tror inte att det behöver bli så.

- Liknande flytt har ju skett till Tollsbo fritidsgård i Söndrum och det har fungerat bra. Dessutom har många önskemål från förskolan redan åtgärdats med skötbord och egna skåp och annat som ska underlätta verksamheten. Det är bra att vi kan samarbeta kring lokaler när situationen är som den är i kommunen och vi genomför en översyn och samordning på just det området.

ANNONS
ANNONS