Bengt Sallerfors, chefsläkare på Hallands sjukhus Halmstad.
Bengt Sallerfors, chefsläkare på Hallands sjukhus Halmstad.

Socialstyrelsen kräver åtgärder efter dödsfall

Överbeläggning och kommunikationsproblem mellan Halmstad och Göteborg gjorde att det dröjde innan en svårt sjuk 17-årig flicka togs emot ordentligt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Socialstyrelsen kräver nu att Region Halland förbättrar rutinerna.

ANNONS
|

Förra sommaren vårdades den svårt sjuka och funktionshindrade 17-åringen på barnkliniken vid Hallands sjukhus Halmstad. När flickans tillstånd hastigt blev sämre fördes hon över till intensivvårdsavdelningen. Patienten bedömdes sedan behöva vård på regionnivå och det var då det hela gick snett.

Både Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes Universitetssjukhus i Lund kontaktades. Personalen i Halmstad fick dock besked om att intensivvårdsavdelningarna på båda sjukhusen var fullbelagda. När en läkare i Halmstad sedan började ringa runt direkt till olika intensivvårdsavdelningar på Sahlgrenska uppfattade läkaren att det ändå fanns plats på en avdelning.

Patienten transporterades då till Göteborg, men vid framkomsten till Sahlgrenska fanns ingen plats redo för flickan. Först efter det att man ställde in en operation för en annan patient frigjordes ett rum för Halmstadpatienten. Flickan vårdades i respirator på Sahlgrenska, men avled sedan.

ANNONS

Region Halland gjorde en egen anmälan av händelsen enligt lex Maria. Socialstyrelsen har nu granskat ärendet och konstaterar att det fanns brister i kommunikationen mellan sjukhusen. Hallands sjukhus Halmstad behöver vidta en rad åtgärder. Bland annat krävs en ny rutin för överföring av patienter från Region Halland till intensivvård i andra regioner. En plan behövs också för de fall där det inte erbjuds en intensivvårdsplats i någon av de andra regioner Halland samarbetar med. Senast 30 mars nästa år ska Hallands sjukhus redovisa vilka åtgärder som har vidtagits.

Bengt Sallerfors, chefsläkare på Hallands sjukhus Halmstad, gjorde den ursprungliga anmälan enligt lex Maria.

- Skälet till att vi gjorde en anmälan var att vi identifierade att det var en risk för en vårdskada och vi ville att Socialstyrelsen skulle utreda frågan, säger han och fortsätter:

- Vi har nu tagit fram en ny rutin för transporter och överflyttning av patienter mellan sjukhus. Men vi behöver göra ytterligare analys och ha en dialog med Socialstyrelsen vad specifikt som mer behöver göras.

Bengt Sallerfors konstaterar att det var sällsynt olyckligt att det vid det aktuella tillfället inte fanns plats på något av regionsjukhusen som Halland samarbetar med.

- Sådana här situationer med överbeläggning på två regionsjukhus samtidigt är ovanliga. Den här händelsen visar att det kan inträffa, men det är alltså väldigt ovanligt, säger han.

ANNONS
ANNONS