56-åringen fastnade i tullens nät i Helsingborgs hamn. Bild: TT/arkiv
56-åringen fastnade i tullens nät i Helsingborgs hamn. Bild: TT/arkiv

Smugglare avslöjades av sms – döms

På två månader hämtade 56-åringen hem över 1 000 liter öl och 64 liter sprit från Tyskland. Nu döms han för fyra fall av smuggling.

ANNONS
|

Bussen hade varit i Tyskland när den i slutet på maj förra året stoppades av tullen i Helsingborg. Ombord på bussen satt bland annat en 56-årig Halmstadbo som hade köpt på sig en laddning alkohol – i lastutrymmet hade han bland annat 287 liter öl och 20 liter sprit.

Tullverket slog i sina register och såg att 56-åringen hade rest till Tyskland fyra gånger sedan början på april samma år och under resorna hade han köpt med sig sammanlagt 1 024 liter öl, 64 liter sprit, 27 liter vin och 63 liter cider.

Polisen tog över ärendet och hittade ett flertal sms i Halmstadbons telefon som handlade om alkoholköp och resor till Tyskland. 56-åringen åtalades därför för fyra fall av smuggling.

ANNONS

Halmstadbon har vidgått att han har gjort samtliga resor och att han har köpt den mängden alkohol som åklagaren har påstått – men han säger att han har köpt det för eget bruk. Han skulle bland annat ha anordnat en fest vid en högtidsdag samt en dopfest för sitt barnbarn, där han räknade med uppemot 200 gäster. 56-åringen förklarar också att han har gett bort en del alkohol till vänner och bekanta – bland annat som tack för hjälpen med bilen.

Att 56-åringen, som sedan tidigare har stora skulder, skulle anordna två så stora fester anses inte vara rimligt, enligt Helsingborgs tingsrätt. De många sms:en pekar också på att alkoholen har köpts för att sedan säljas vidare. Helsingborgs tingsrätt dömer därför Halmstadbon till villkorlig dom och samhällstjänst för fyra fall av smuggling.

ANNONS